Projekt kuchni - jak zrobić?
Projektowanie wnętrz to bardzo rozległy temat, wiąże się ze znajomością nowoczesnych trendów, technicznych rozwiązań i szeroko pojętego budownictwa. Projekt kuchni to dodatkowa trudność, gdyż kuchnia jako jedyne pomieszczenie potrzebuje dokładnie przemyślanej funkcjonalności, stref pracy i rozmieszczenia sprzętów kuchennych.
Dobry projekt kuchni to nie tylko projekt mebli i wizualizacja, dzięki której możemy zobaczyć jak po wykonaniu wszystkich prac i montażu mebli będzie wyglądała nasza kuchnia. Projekt kuchni, to przede wszystkim rozmieszczenie sprzętów kuchennych i dokładne ustalenie rozmieszczenia gniazdek elektrycznych, wyprowadzenia przyłączy wody, gazu, odpływu. Dobrze przygotowany projekt kuchni, musi uwzględniać również oświetlenie, zarówno to główne robocze, jak i oświetlenie pomocnicze (np.: halogeny podszafkowe, umożliwiające pracę przy blacie roboczym) oraz oświetlenie ozdobne (listwy led pod cokołami w podciągach z karton-gipsu czy w szafkach).
Projekt kuchni możemy wykonać we własnym zakresie, przy odrobinie chęci i trzymając się kilku zasad opisanych poniżej. Jeśli jednak zechcemy zatrudnić profesjonalnego projektanta mebli, który specjalizuje się w projektach kuchni, koszt wykonania projektu jest uzależniony od wielkości pomieszczenia i stopnia trudności wykonania.
Projekt kuchni - pomiar pomieszczenia
Pomiar pomieszczenia kuchennego, to nie tylko zdjęcie wymiarów ścian i wysokości, ale również dokładne wymierzenie wnęki okiennej (wysokość, szerokość i wysokość oraz poziom parapetu). Określenie wyprowadzenia przyłączy (gniazdka elektryczne, odpływ, woda ciepła i zimna, wyprowadzenie elektryki do oświetlenia). Dobry pomiar do gwarancja, że unikniemy błędów na późniejszym etapie pracy.
Wybór sprzętów kuchennych
Musimy określić jaki sprzęt potrzebujemy w kuchni. Najważniejsze pytanie to: czy sprzęt będzie do zabudowy czy jednak wolnostojący.
- Lodówka - Lodówki do zabudowy i wolnostojące mają róże wysokości i różne zagospodarowanie wnętrza. Lodówka do zabudowy ma ściśle określoną szerokość, mieści się do szafki, która ma 60cm szerokości oraz wysokość: 81,5cm, 87,5cm, 122,1cm, 144, 1cm, 145cm, 158cm, 178 cm, 187 cm, 192 cm. W zależności do wysokości, lodówki mają różnie zagospodarowane wnętrze. W standardowych lodówkach o wysokości 178 mamy część chłodzącą i trzy szuflady w zamrażalniku. W niższych część z zamrażalnikiem jest wyżej i jest zdecydowanie mniejsza. Lodówki nie do zabudowy, czyli wolnostojące mają zupełnie różne wymiary, szerokości od 50 do nawet 120cm, a wysokości od 80cm do 240.
- Piekarnik - Piekarniki dostępne na rynku, to piekarniki elektryczne. Piekarniki mogą być w zestawie z płytą gazową lub elektryczną, lub jako kuchnie wolnostojące. Piekarniki, które można kupić oddzielnie przeznaczone są do szafek o szerokości 50 lub 60cm. Różnią się jedynie wysokościami i oczywiście funkcjami. W większości piekarniki mają 60cm wysokości, jednak możemy kupić również takie, które mają wymiary mikrofali: 40-55cm wysokości. Bardzo ciekawym i praktycznym rozwiązaniem są piekarniki z funkcją mikrofali. Takie połączenia często stosuje się w małych kuchniach.
- Płyty gazowe - Płyty gazowe to sprzęt do zabudowy w blacie. Standardowa płyta gazowa współpracuje z piekarnikiem „60”. Są również płyty gazowe o niestandardowych wymiarach 70, 80 i 90cm szerokości oraz inne. Większe płyty są znacznie droższe od 60.
- Zmywarka, do zabudowy lub wolnostojąca. Standardowe szerokości, to 60 i 45cm. W wersji do zabudowy są produkowane w widocznym panelem sterującym lub ukrytym. Są również zmywarki bardzo małe, nadające się do zabudowy w wysokich meblach.
- Okap - Najważniejsza decyzja, to czy wybieramy okap wolnowiszący czy do zabudowy. Oraz szerokość okapu.
Wybór innych elementów kuchni
- Zlew - Wybór zlewu jest kluczowy dla planowania szafki zlewowej. Od jego wyboru zależy kształt i szerokość szafki. Możemy wybrać zlew podbudowany pod blat, wpuszczony w blat lub nakładany na szafkę, a do tego w przeróżnych konfiguracjach z ociekaczem lub bez, z dodatkową komorą do płukania warzyw itd.
- Kosz na śmieci – niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Wonostojący, wstawiany do szafki, wysuwany, uchylny. Możliwości jest tak wiele jak potrzeb użytkowników. Rodzaj kosza warunkuje wielkość szafki w której planujemy go umieścić.
- Suszarka na naczynia - Oprócz zlewu z ociekaczem i zmywarki często przydaje się dodatkowe miejsce do suszenia naczyń. Dobrym rozwiązaniem są suszarki wbudowane w szafkę wiszącą. Suszarka i naczynia są niewidoczne, a szafka w 100 % wykorzystana.
Ustawienie szafek – projekt mebli kuchennych
- Pierwszy krok to ustawienie sprzętów kuchennych (lodówka, kuchenka, zmywarka)
- Umiejscowienie szafki zlewowej i ustalenie miejsca na kosz na śmieci.
- Ustawienie pozostałych sprzętów kuchennych: piekarnik, mikrofala, okap itd.
- Projekt szafek. Do ustawionego sprzętu projektujemy odpowiednie szafki.
Projekt budowlany.
Po ustawieniu szafek i wszystkich sprzętów należy przygotować rysunki dla ekipy remontowej do przygotowania ścian. Rysunki muszą zawierać:
- Ułożenie glazury w kuchni, jest kilka sposobów układania glazury
- Wszystkie gniazda elektryczne, niezbędne do zasilenia sprzętów kuchennych oraz gniazda użytkowe. (gniazdka nad blatem o wysokości 86cm najlepiej zaplanować 100cm do osi gniazda od podłogi właściwej w kuchni).
- Okablowanie do oświetlenia podszafkowego i ozdobnego.
- Wyprowadzenia przyłącza wody zimnej, ciepłej, podejścia do zmywarki i odpływu
- Jeśli jest to również wyprowadzenie przyłącza gazu.
Estetyka, wykończenie, styl w kuchni
- Fronty kuchenne - najważniejszy element mebli. Pełni nie tylko funkcję estetyczną ale również użytkową. Materiały wykorzystywane na fronty: MDF lakierowany w różnym wykończeniu: pół-mat, mat, połysk.; Fornir naturalny lub modyfikowany; Lite drewno: olcha, buk, dąb, czereśnia; MDF PCV, tak zwane fronty foliowane; Rzadziej zwykłą płytę wiórową laminowaną. Również: Fronty szklane w ramach aluminiowych, szkło klejone na płytę.
- Blaty kuchenne - Powierzchnia robocza i użytkowa w kuchni. Blaty można wykonać z kamienia naturalnego; kamienia modyfikowanego czyli konglomeratów; drewna lakierowanego lub olejowanego; Blaty laminowane; Blaty z płytek ceramicznych.
- Korpusy mebli kuchennych – najczęściej, ze względów ekonomicznych skrzynki meblowe wykonuje się z płyty laminowanej.
- Szuflady i odpowiednie rodzaje prowadnic do szuflad
- Wkłady na sztućce, organizery na przyprawy i inne drobne przybory kuchenne
- Wyposażenie szafek narożnych – do szafek ślepych i o kształcie litery „L”
- Karga, wysuwane półki, wysokie karga spiżarki
- Systemy spowalniaczy do drzwiczek kuchennych
Dobry projekt kuchni pozwoli nam długo cieszyć się pięknym i funkcjonalnym pomieszczeniem oraz znacznie ograniczyć koszty podczas remontu.
Zdj. do artykułu: firma Snaidero. Materiały prasowe