07.05.2014

Duża kuchnia – planowanie, projekt i realizacja

Duża kuchnia – planowanie, projekt i realizacja

Mówi się, że na dużej przestrzeni o wiele łatwiej coś zaprojektować. Jest miejsce, możliwości i wszystko pasuje. Ale mamy jednocześnie większe pole do popełnienia karygodnych błędów.

Planowanie dużej kuchni

Duże kuchnie najczęściej są potrzebne licznym rodzinom. Przy planowaniu kuchni musimy uwzględnić potrzeby każdego użytkownika.

  • Sprzęty kuchenne - Należy przede wszystkim zdecydować o wielkości lodówki (czy wystarczy standardowa o szerokości 60cm, czy może warto kupić lodówkę typu side by side). Kolejny krok to wybór piekarnika, albo dwóch, jeśli jest taka potrzeba. Wybór zmywarki o odpowiedniej szerokości (45 lub 60cm). Należy zastanowić się czy jest potrzeba montowania mikrofali i ekspresu do kawy.
  • Stół w kuchni czy barek do szybkich śniadań? - Jeśli blisko kuchni znajduje się jadalnia z dużym stołem, to w kuchni warto pomyśleć o malutkim stoliku śniadaniowym lub barku dla dwóch-trzech osób.

Kuchnie i meble kuchenne

Zdjęcia i projekty kuchni różnych firm. Na zdjęciu kuchnia Way firmy Snaidero
Zdj.:Snaidero

Projektowanie dużej kuchni

Błędy przy projektowaniu dużych przestrzeni kuchennych to przede wszystkim zbyt duża ilość mebli i przestrzeni sztucznie zapełnionej ponadprogramowymi szafkami kuchennymi. Bardzo długie ciągi komunikacyjne, które utrudniają i wydłużają codzienną pracę w kuchni. Przy projektowaniu należy szanować dostępną przestrzeń, nie eksploatując jej nadmiernie.

Kilka zasad dobrego projektu:

  • Ustalamy krótkie i wygodne ciągi komunikacyjne. Odległość między zlewem, lodówką i kuchenką to w najlepszym wypadku kilka kroków. Użytkownik powinien mieć wszystko pod ręką, długie dystanse tylko w parku.
  • Koło lodówki dobrze jest zaplanować chociaż mały odcinek blatu roboczego, aby wygodnie rozpakowywać zakupy.
  • Podobnie w okolicach zlewu i kuchenki – nie należy umieszczać wszystkiego bardzo blisko.
  • Bardzo dobrym i praktycznym rozwiązaniem jest połączenie parapetu i blatu kuchennego – wykonanie z jednego kawałka materiału. To płynne przejście daje dodatkowe miejsce i przestrzeń roboczą.
  • Jeśli planujemy barek użytkowy – znajdźmy wcześniej odpowiednie krzesła. Szerokość do swobodnego siedzenia dla dorosłego użytkownika to 60cm.
  • Zmywarkę należy planować blisko zlewu, ale w takim miejscu aby nie blokowała przejścia w pozycji otwarcia

Realizacja

Na dużej przestrzeni najważniejsze są szczegóły. Szczególną rolę odgrywają dodatki i elementy dekoracyjne. Meble kuchenne, glazura, płytki i podłoga to nie wszystko.


Zdjęcie: depositphotos

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)