Artykuł sponsorowany

Garnek do gotowania na parze – jaki wybrać?

Garnek do gotowania na parze – jaki wybrać?

Garnki do gotowania na parze są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się zdrowo, nie rezygnując przy tym z walorów smakowych. Potrawy przygotowywane na parze zachowują swoje wartości odżywcze, a przy tym są niskokaloryczne i soczyste. Dodatkowo, gotowanie na parze jest szybsze, niż to tradycyjne, a także całkowicie bezpieczne i łatwe. Jeśli decydujesz się na ten rodzaj przyrządzania potraw, oto kilka rzeczy, które warto wiedzieć przed zakupem garnka.

Budowa

Garnki do gotowania na parze składają się z trzech podstawowych elementów: garnka, sitka i pokrywy. Jeśli lubisz gotować na parze często, warto zakupić garnek, który będzie miał więcej niż jedno sito. Dzięki temu możesz przyrządzić więcej potraw w tym samym czasie.

Zwróć uwagę na to, by wybrać garnek wykonany z dobrych materiałów. Powinien on posiadać uchwyty, które nie będą się nagrzewać oraz pokrywkę z otworem odprowadzającym parę. Dobrym rozwiązaniem jest pokrywa szklana, która zapewni ci widoczność przygotowywanych potraw.

Materiał

Najlepszym rodzajem garnków do gotowania na parze są te, wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to trwały materiał, odporny na zarysowania i uszkodzenia, który dobrze utrzymuje ciepło i nie wpływa na smak jedzenia. Nie chłonie zapachów i nie odpryskuje. Dodatkowo, takie garnki można używać na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Firma DAJAR w swojej ofercie posiada garnek do gotowania na parze Cameron Plus marki Ambition z 2 wkładami oraz pokrywą, który wykonany jest ze stali nierdzewnej o satynowym wykończeniu. Jest to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którym zależy na wysokiej jakości.

Dobrą propozycją jest również wybór garnków ceramicznych. Przystosowane są do gotowania na płytach indukcyjnych, świetnie utrzymują ciepło i można je stosować również do pieczenia. Nie jest to tak trwały materiał jak stal, jednak posiada duże walory estetyczne.

Dostępne są również garnki aluminiowe, które szybko się nagrzewają i są łatwe w czyszczeniu. Garnek do gotowania na parze Vikos marki Amibtion, wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej o grubości ścianek 0,5mm. Wielowarstwowe dno równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy szybciej się gotują.

Garnek do gotowania na parze Vikos

Źródło DAJAR

Rodzaje

Na rynku dostępne są elektryczne garnki do gotowania na parze, a także te przystosowane do gotowania na kuchenkach indukcyjnych (tzw. ferromagnetyczne). Elektryczne garnki są przydatne, gdy nie mamy w pobliżu żadnej kuchenki, wymagają one tylko podłączenia do prądu. Garnki dedykowane gotowaniu na indukcji posiadają specjalne oznaczenie, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie.

Parowar

Parowar jest urządzeniem działającym na podobnej zasadzie co garnki elektryczne, to znaczy nie wymaga użycia kuchenki, gdyż zasilany jest na prąd. Cena parowaru jest z reguły wyższa od ceny garnków, które mają większą pojemność i łatwiej jest utrzymać je w czystości. Główną różnicą pomiędzy parowarem a garnkiem do gotowania na parze jest to, że ten pierwszy ma automat, który gotowaniem zajmie się za nas.  

Garnki do gotowania na parze są świetną propozycją dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni oraz dla tych, którzy lubią proste i dobre rozwiązania. Gotowanie na parze jest szybkie, nie ma ryzyka przypalenia jedzenia, a przede wszystkim, dostarczamy naszemu organizmowi wielu witamin, które w innym przypadku zostałyby utracone. Aż chce się jeść!

Ocena: 5 / 5,0 (1 głosy)