04.06.2014
Blaty laminowane - najczęstsze blaty w kuchni

Robocza strefa w kuchni to przede wszystkim blat. Blat powinien mieć odpowiednią głębokość i długość, aby wygodnie na nim pracować. Jednak najbardziej istotną kwestią jest materiał z którego planujemy wykonać blat kuchenny.
Blaty laminowane to najczęściej spotykany blat w naszych kuchniach. Jest to spowodowane nie tylko dość wysoką odpornością na warunki panujące w kuchni ale również przystępną ceną.
Kuchnie, zdjęcia i projekty
Blat laminowany w kuchni.
Zalety blatów laminowanych:
- Atrakcyjna cena
- Dostępność. Prawie każdy producent mebli ma w ofercie blaty laminowane
- Dostępny w długości nawet do 4 metrów- co pozwala na ułożenie bardzo długiego kawałka blatu bez łączeń
- Dostępny w szerokościach nawet do 120cm – pozwala na pokrycie szafek kuchennych oraz wnęki okiennej blatem z jednego kawałka
- Łatwy w montażu i obróbce. Do wycięcia otworu pod zlew czy kuchnię wystarczy zwykła wyrzynarka
- W stosunku do blatu z kamienia – lekki
- Nie przyjmuje barwników, łatwy do czyszczenia
Wady blatów laminowanych:
- Żywotność – w zależności od użytkowania, to kilka lat
- Nie można kroić bezpośrednio na blacie – laminat nie jest odporny na ostrze noża
- Źle zabezpieczony blat przy zlewie może puchnąć i butwieć
- Po postawieniu gorącego garnka, a już na pewno gorącej blachy z piekarnika laminat uszkodzi się pod wpływem temperatury
- Laminat w miejscach gdzie blat jest intensywnie użytkowany może ścierać się i odbarwiać po kilku latach
Blaty laminowane jeszcze długo będą gościć w naszych kuchniach. To dobry materiał do kuchni, a na pewno zachowuje się proporcjonalnie do ceny