04.06.2014

Blaty laminowane - najczęstsze blaty w kuchni

Blaty laminowane - najczęstsze blaty w kuchni

Robocza strefa w kuchni to przede wszystkim blat. Blat powinien mieć odpowiednią głębokość i długość, aby wygodnie na nim pracować. Jednak najbardziej istotną kwestią jest materiał z którego planujemy wykonać blat kuchenny.

Blaty laminowane to najczęściej spotykany blat w naszych kuchniach. Jest to spowodowane nie tylko dość wysoką odpornością na warunki panujące w kuchni ale również przystępną ceną.

Kuchnie, zdjęcia i projekty

Blat laminowany w kuchni.
Zdj.:Komodo

Zalety blatów laminowanych:

  • Atrakcyjna cena
  • Dostępność. Prawie każdy producent mebli ma w ofercie blaty laminowane
  • Dostępny w długości nawet do 4 metrów- co pozwala na ułożenie bardzo długiego kawałka blatu bez łączeń
  • Dostępny w szerokościach nawet do 120cm – pozwala na pokrycie szafek kuchennych oraz wnęki okiennej blatem z jednego kawałka
  • Łatwy w montażu i obróbce. Do wycięcia otworu pod zlew czy kuchnię wystarczy zwykła wyrzynarka
  • W stosunku do blatu z kamienia – lekki
  • Nie przyjmuje barwników, łatwy do czyszczenia

Wady blatów laminowanych:

  • Żywotność – w zależności od użytkowania, to kilka lat
  • Nie można kroić bezpośrednio na blacie – laminat nie jest odporny na ostrze noża
  • Źle zabezpieczony blat przy zlewie może puchnąć i butwieć
  • Po postawieniu gorącego garnka, a już na pewno gorącej blachy z piekarnika laminat uszkodzi się pod wpływem temperatury
  • Laminat w miejscach gdzie blat jest intensywnie użytkowany może ścierać się i odbarwiać po kilku latach

Blaty laminowane jeszcze długo będą gościć w naszych kuchniach. To dobry materiał do kuchni, a na pewno zachowuje się proporcjonalnie do ceny