05.06.2020

Blat kuchenny drewniany - jaki wybrać? Wady i zalety

Blat kuchenny drewniany - jaki wybrać? Wady i zalety

W czasie urządzania kuchni będziemy musieli zmierzyć się z wyborem odpowiedniego blatu kuchennego. Bardzo ciekawą propozycją są coraz popularniejsze drewniane rozwiązania. Charakteryzują się swoją elegancją oraz długowiecznością. Z drugiej jednak strony wymagają od nas sporo wysiłku w kwestii pielęgnacji. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?

Jaki drewniany blat wybrać?

Drewniane blaty kuchenne są dzielona ze względu na poszczególne gatunki drewna, które zostały użyte do ich produkcji. Jakie?

  • Blat bukowy. Jest to świetny surowiec, jeśli chcemy postawić na blat z litego drewna. Jego niska wilgotność oraz spora gęstość pozorna sprawia, że właściwości takich blatów będą podobne do tych, które produkuje się z dębu. Buk to świetne drewna do mechanicznych obróbek należy jednak uważać, aby go nie uszkodzić w czasie prac;
  • Blat dębowy. Takie rozwiązania cechuje się swoją wielką odpornością na zarysowania czy urazy mechaniczne. Z racji tego, że dębina jest bardzo łatwa w obróbce, często wykorzystuje się ją, jako surowiec do produkcji blatów. Wielką zaletą jest także nieduży wskaźnik kurczenia drewna oraz spora odporność na wszelką wilgoć;
  • Blat jesionowy. Blat, który wykonuje się z tego drewna, odznacza się przede wszystkim wysoką ceną. W zamian otrzymujemy jednak bardzo twarde drewno, które nie ustępuje potencjalnym uderzeniom. W szczególności, gdy mamy do czynienia z nieco ciemniejszymi odmianami jesionu. Warto również wspomnieć, że drewno to świetnie radzi sobie z wilgocią;
  • Blat sosnowy. To jedno z najpopularniejszych rozwiązań, które możemy spotkać w sporej ilości kuchni. Jego wielka dostępność oraz nieduża cena przyciąga wiele klientów. Blat sosnowy bardzo dobrze poddaje się wszelkiej obróbce, a jego impregnowanie nie sprawia żadnych problemów;
  • Blat z drewna topolowego. To z kolei drugi najpopularniejszy rodzaj blatów. Charakteryzuje go nieduża waga i tak samo, jak  przypadku sosny nie ma tutaj problemów z obróbką. Jego miękkość sprawia, że może zostać wyróżniony zdobieniami czy rzeźbieniami, dlatego warto się nim zainteresować;
  • Blat z teakowego drewna. Mimo tego, że to w dalszym ciągu dość egzotyczny gatunek, to coraz częściej mamy z nim do czynienia w naszych kuchniach. Odpowiedni ciężar, spora odporność na wszelkie czynniki mechaniczne czy niski poziom wilgoci sprawia, że to bardzo pożądany surowiec. Jego wadą mogą być jednak przebarwienia.

Jak widać, to, jaki blat wybierzemy, jest zależne od naszego budżetu i oczekiwać. Nie możemy jednak narzekać na brak możliwości wyboru. 

Zalety oraz wady drewnianych blatów w kuchni

Wielką zaletą takiego rozwiązania jest oczywiście prostota jego obróbki. Możliwość swobodnego dopasowania oraz docięcia blatu do konkretnej kuchni to wielki plus. Bez względu na to, na jaki kształt się zdecydujemy, drewno sprawia, że nasza kuchnia zyska zupełnie nowy, naturalny charakter. Przy drewnianym blacie bardzo przyjemnie się pracuje, czy też rozmawia. Nie możemy również nie wspomnieć, że takie rozwiązanie może zostać odnowione, a zniszczona warstwa zamieniona na nową. 

Jeśli chodzi o wady, to przede wszystkim należy wspomnieć o niedużej odporności na temperatury. Niektóre gatunki sobie radzą z nią lepiej, a inne gorzej, nie możemy jednak zapomnieć, że drewno to materiał palny. Uważać powinniśmy również w czasie krojenia. Ślady od noża mogą bardzo oszpecić nasz blat, a odpryski mogą prowadzić do pojawiania się wilgoci. W związku z tym tak ważna jest konserwacja, ścieranie oraz lakierowanie, czy też olejowanie.

Bez względu na to, w jaki sposób zaimpregnujemy nasz blat, będziemy mogli być pewni, że jego pielęgnacja będzie bardzo prosta. W takich wypadkach jedyne co nam będzie potrzebne do mokra ściereczka oraz odpowiedni detergent. Wszelkie uszkodzenia mogą zostać łatwo naprawione za pomocą szlifierki oraz późniejszej impregnacji.

Do jakiej kuchni pasują drewniane blaty?

Jak mówią projektanci, drewniany blat będzie pasował do praktycznie każdej stylizacji. Świetnie spełni swoją funkcję jednakowo w klastycznym wnętrzu, któremu zapewni urok oraz uwidoczni estetykę. W przypadku, gdy mamy do czynienia z prostą oraz minimalistyczną kuchnią, także będzie to świetne rozwiązanie, które wniesie do takiego wnętrza wiele świeżości. Należy wspomnieć, że drewno to materiał, który świetnie współgra z jednolitymi oraz gładkimi powierzchniami. Możemy być pewni, że jeśli odpowiednio dobierzemy kolor blatu oraz jego formę, która będzie pasowała do naszej kuchni, to będziemy bardzo zadowoleni z takiego rozwiązania.