Podłoga w kuchni – czy warto zainwestować w kamienną posadzkę?

Kuchnia to jedno z tych pomieszczeń w domu, których nie remontuje się zbyt często. Dlatego warto urządzić kuchnię raz, a porządnie. O ile meble kuchenne możemy łatwo wymienić, o tyle z wymianą podłogi w kuchni może być więcej zachodu. Posadzka z kamienia może okazać się strzałem w dziesiątkę, o ile wiemy jak o nią odpowiednio zadbać.
Zalety i wady kamienia
Problem z wykończeniem wnętrz kamieniem polega na tym, że nie pasuje on do każdej przestrzeni. Oczywiście zależy to również od tego, jakie elementy wykończenia mają być wykonane z tego materiału. Jeśli chcielibyśmy mieć schody granitowe w małym domu, musimy liczyć się z tym, że one zawsze będą wyglądać monumentalnie. Zatem efekt, który otrzymamy będzie dość przerysowany i nie będzie to harmonizować z małą przestrzenią. Dlatego na schody kamienne lepiej postawić w przypadku dużych domów. Na szczęście z kamienną podłogą w kwestii wystroju wnętrza jest lepiej. Efekt wizualny, który otrzymamy, zależy głównie od koloru danego kamienia. Kamień na podłodze sprawdza się głównie dzięki swoim dwóm największym zaletom – twardości i trwałości. Kamienie bywają kapryśne, ale tylko w przypadku, gdy stosujemy je na zewnątrz. Materiał ten narażony na działanie promieni słonecznych czy opadów atmosferycznych szybciej się niszczy. Zastosowany we wnętrzach sprawuje się o wiele lepiej. Wszystko zależy od tego jak o niego dbamy. Należy pamiętać, że mycie kamiennej podłogi przy użyciu jedynie wody jest niewystarczające. Warto zaopatrzyć się w specjalne środki do konserwacji kamienia. Dobre impregnowanie kamienia to zapewnienie mu trwałości na kilkadziesiąt lat!
Kamienna podłoga – jaki rodzaj kamienia wybrać?
Kuchnia jest miejscem, w którym wiele się dzieje. Czasem wejdziemy do niej w brudnych butach, innym razem coś wyleje się na podłogę. Kamień bywa wrażliwy na ciecze. Najlepiej na podłodze sprawdzi się granit, ponieważ jest bardzo twardy. Praktycznie się nie ściera i cechuje go duża odporność na nasiąkanie. Ponadto niestraszne mu ciepło. Co za tym idzie – sprawdzi w połączeniu z podłogowym ogrzewaniem. Marmur zaś kojarzony jest przede wszystkim z dostojnością, jednak na podłodze w kuchni może sprawować się gorzej. Dzieje się tak dlatego, że nie jest tak twardy jak granit. Zatem szybciej pochłania ciecze. Źle konserwowany może nie być odporny na rozlanie się różnych substancji, w efekcie czego zostaną na nim plamy. Do wyboru spośród kamieni mamy również trawertyn. Ten zaś z powodu swojej struktury może nie sprawdzić się na kuchennej posadzce. Ma on otwory, które powodują, że szybciej pochłania ciecze. Jedynie trawertyn wypełniony żywicą nadaje się do kuchni.
W wybraniu odpowiedniego rodzaju kamienia na posadzkę doradzi nam kamieniarz. Dlatego warto poszukać takiego, który dobierze nam idealny materiał, wykona perfekcyjnie swoje usługi, a także poleci odpowiednie środki konserwujące.