Podłoga w kuchni - jaką wybrać?

Podłoga w kuchni - jaką wybrać?

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym zawsze coś się dzieje. Zaczynając od zwykłych codziennych prac kuchennych, poprzez spotkania z przyjaciółmi, aż po rodzinne narady. Oprócz trwałości wyposażenia kuchennego i mebli warto zadbać o odpowiednią podłogę kuchenną. Posadzka w kuchni jest w szczególności narażona na obciążenia, zabrudzenia i upadki twardych przedmiotów, dlatego zastosowane płytki powinny charakteryzować się wysokimi parametrami powierzchniowej odporności mechanicznej i chemicznej. Firma Paradyż do kuchni poleca płytki o co najmniej PEI 3/750 obrotów, czyli o trzeciej lub wyższej klasie ścieralności.

Płytki firmy Paradyż

Płytki i dekory firmy Paradyż. Więcej zdjęć w galerii.
Zdj.:Paradyż
Co to jest klasa ścieralności?

Obecnie ścieralność płytek szkliwionych oznaczana jest wg normy ISO 10545-7 „Oznaczanie odporności na ścieranie powierzchni płytek szkliwionych". Precyzyjne oznaczanie odporności płytek na ścieranie umożliwia parametr "liczby obrotów przy parametrze PEI". Liczba obrotów ściśle odzwierciedla odporność na ścieranie i umożliwia optymalny dobór płytek pod kątem docelowego miejsca ich stosowania. Parametry PEI zgodnie z normą EN 14411 podawane są cyfrą arabską wraz z liczbą obrotów, jakie w badaniach wytrzymuje dana płytka.

Klasy ścieralności płytek:

  • Klasa 1 - Do zastosowania w pomieszczeniach mieszkalnych, mało eksploatowanych gdzie używa się miękkiego obuwia domowego (np. sypialnie)
  • Klasa 2 - Płytki do zastosowań w pomieszczeniach mieszkalnych podobnie jak płytki z klasy 1. Bardziej odporne na zarysowania w porównaniu do klasy 1
  • Klasa 3 - Do zastosowań we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych. Charakteryzują się dobrą odpornością na ścieranie
  • Klasa 4 - Płytki o klasie ścieralności, które nadają się do zastosowania w pomieszczeniach o średnim natężeniu ruchu. Nadają się również do zastosowania w biurach a także miejscach użyteczności publicznej (z wykluczeniem miejsc o dużym ruchu)
  • Klasa 5 - Płytki w tej klasie zalecane są do użycia w miejscach narażonych na ciągły ruch. Zalecane do użycia w budynkach użyteczności publicznej w korytarzach, wejściach

Trwałość i żywotność podłogi w kuchni

Zależy również od sposobu w jaki użytkujemy i konserwujemy wykładzinę ceramiczną. Aby na długo zachować walory estetyczne i użytkowe płytek, firma Paradyż zaleca stosować się do poniższych porad:

  • Należy dbać zarówno o płytki, jak i spoiny płytek, które często – zwłaszcza w przypadku stosowania szerokich spoin - decydują o estetyce całej okładziny. Tylko spoiny z materiałów epoksydowych mają dobrą wytrzymałość na agresywną chemię.
  • Należy używać odpowiednich środków myjących spośród dostępnych na rynku, unikać kwaśnych detergentów, bardzo silnych środków, gdyż chociaż nie uszkadzają płytek, to kwasy w nich zawarte mogą uszkodzić spoiny wypełnione materiałami na bazie cementu.
  • Posadzki ceramiczne nie są odporne na uderzenia, dlatego należy unikać upadku ciężkich przedmiotów, na przykład chroniąc płytki w rejonach szczególnie narażonych (zlew w kuchni), matą lub chodniczkiem.

Podłoga w kuchni jest bardzo ważna, w szczególności, jeśli w kuchni spędzamy dużo czasu. Dlatego przed remontem warto zastanowić się nad wyborem odpowiednich płytek, nie tylko pod kątem wyglądu i estetyki ale również biorąc pod uwagę jej mechaniczne właściwości.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)