Tip-on czy podfrezowanie w drzwiczkach ?
Wygoda i wygląd to dwa podstawowe kryteria wyboru mebli i rozwiązań funkcjonalnych. Równie istotny jest sposób otwierania szafek kuchennych, ponieważ wpływa zarówno na charakter mebli, czas pracy w kuchni i wygodę. Ostatnio w ramach z rezygnacji ze standardowych uchwytów producenci mebli proponują uchwyty frezowane bezpośrednio w drzwiczkach lub systemy bez uchwytowe: tip-on.
Uchwyty frezowane
Zalety uchwytów frezowanych:
- Taka sama wygoda użytkowania jak zwykłego uchwytu
- Cały front utrzymany jest w jednakowej kolorystyce
- Brak wystających elementów
- Nieograniczone możliwości aranżacyjne
Wady uchwytów frezowanych:
- Zbyt płytki frez może powodować wyślizgiwanie się frontu z ręki
- Lakier w miejscu frezowania może wycierać się lub nawet pękać
- W miejscu frezu mogą gromadzić się okruszki i kurz
System Tip-on
Zalety systemu tip-on:
- Możliwość uzyskania jednolitej, monotonnej powierzchnie we wszystkich frontach kuchennych
- Nieograniczone możliwości aranżacyjne
- Szczególnie przydatne rozwiązanie w szafkach, w których nie ma możliwości zastosowania uchwytów
Wady uchwytów frezowanych:
- Otwarcie frontu jest dwa razy dłuższe niż zwykłego frontu z uchwytem lub frontu z frezem. Należy najpierw odpiąć drzwiczki a następnie otworzyć
- W zależności od producenta, odbojniki mogą być wadliwe