16.01.2022
Artykuł sponsorowany

Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa? Co wybrać?

Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa? Co wybrać?

Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni jest płyta grzewcza. Bez względu na to, jak często gotujemy i jak duże są nasze zdolności kulinarne, jest ona po prostu elementem niezbędnym. Na rynku znajdziemy różnego rodzaju rozwiązania, jednak najczęściej stajemy przed wyborem pomiędzy płytą indukcyjną a kuchenką gazową. Która z nich lepiej sprawdza się na co dzień i jest bardziej ekonomiczna? Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? Podpowiadamy, co wybrać, by nie żałować!

Płyta indukcyjna – bezpieczeństwo i wygoda użytkowania

W polskich domach przez wiele lat królowały kuchenki gazowe, jednak z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się płyta elektryczna, a właściwie jej szczególny rodzaj, jakim jest płyta indukcyjna. Jest ona nie tylko wygodniejsza w codziennym użytkowaniu, ale przede wszystkim bardziej bezpieczna, gdyż brak klasycznych palników znacząco zmniejsza ryzyko oparzenia. W tym przypadku mechanizmem wytwarzającym ciepło jest pole magnetyczne, dzięki któremu energia elektryczna przekształcana jest na energię cieplną. Dzięki temu płyta jest przez większość czasu chłodna w dotyku, nawet jeśli zapomnimy ją wyłączyć, a nagrzewa się wyłącznie poprzez ciepło z rozgrzanego garnka. Co ciekawe, rozwiązanie zastosowane w indukcji pozwala ograniczyć znacząco straty ciepła, a tym samym skrócić czas gotowania, co w dzisiejszym zabieganym świecie również jest istotną zaletą. Wiele płyt indukcyjnych oprócz funkcji gotowania posiada dodatkowe udogodnienia, takie jak specjalne tryby np. do roztapiania, timer czy możliwość programowania czasu gotowania.

Należy jednak pamiętać, że decydując się na płytę indukcyjną konieczny może okazać się zakup odpowiednich garnków ze specjalnym dnem, których cena jest zazwyczaj wyższa niż w przypadku tradycyjnych rozwiązań i może wynosić około 60 złotych za sztukę. Także sama płyta indukcyjna jest zdecydowanie droższa w zakupie niż kuchenki gazowe. Ceny większości modeli, posiadających najważniejsze udogodnienia i komfortowo rozmieszczone pola grzewcze, zaczynają się zazwyczaj od 1000 złotych.

Dowiedz się więcej o płytach indukcyjnych>>

Kuchenka gazowa – klasyka w nowym wydaniu

Płyta gazowa to rozwiązanie, które zna większość z nas. W ich przypadku energia cieplna powstaje w wyniku spalania wydobywającego się z palników gazu. Z tego względu, by możliwe było ich zamontowanie, konieczny jest albo dostęp do gazu z sieci, albo zaopatrzenie się w butlę gazową. Nowoczesne kuchenki gazowe posiadają zdecydowanie wyższą moc niż modele stosowane w przeszłości. Ich wygląd również znacząco się zmienił, dzięki czemu całkiem nieźle wpasowują się w nowoczesne trendy. Posiadają one ponadto wiele znaczących zabezpieczeń, jak chociażby blokada przeciwwypływowa w przypadku zgaśnięciu płomienia czy blokada pokręteł, szczególnie istotna w przypadku posiadania małych dzieci. Co więcej, niektórzy twierdzą, że jedzenie przygotowane na takiej kuchence smakuje o wiele lepiej.

Kuchenki gazowe wybierane są przede wszystkim przez miłośników klasyki, ale również osoby o ograniczonym budżecie. Ceny płyt gazowych zaczynają się bowiem już od mniej więcej 500 złotych. Rozwiązanie to może być ekonomiczne, pod warunkiem że posiadamy już przyłącze gazowe. W przeciwnym razie albo musimy je zamontować, co wiąże się z dodatkowymi, niejednokrotnie znacznymi kosztami, albo korzystać z wymiennych butli gazowych, co w praktyce może okazać się dość problematyczne. Mówiąc o wygodzie użytkowania, należy wspomnieć również o tym, że kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu czystości, a w trakcie gotowania zabrudzeniu ulegać może nie tylko sama płyta, ale również okoliczne powierzchnie.

Dla kogo płyta indukcyjna a dla kogo gazowa?

Jak widać, stając przed wyborem płyta indukcyjna czy gazowa, należy wziąć pod uwagę wiele aspektów. Tak naprawdę nie da się jednoznacznie stwierdzić, który wybór okaże się lepszy, gdyż każdy posiada szereg zalet. Płyta gazowa jest zdecydowanie tańsza w zakupie i mniej podatna na awarię, a także pozwala uzyskać teoretycznie lepszy smak potraw. Nie wymaga specjalnych garnków, ale jest problematyczna w utrzymaniu czystości, a co więcej bez dobrej wentylacji może sprzyjać osadzaniu się tłustych oparów na okolicznych powierzchniach. Kuchnia indukcyjna to z kolei rozwiązanie estetyczne i prezentujące się elegancko, a co najważniejsze zapewniające wysokie bezpieczeństwo użytkowania i niezwykle szybkie przygotowywanie posiłków. Krótki czas stygnięcia i niskie straty energii to również kwestie, które przemawiają za tym wyborem, choć tak naprawdę opłaty eksploatacyjne w obu przypadkach mogą być zbliżone. Dla wielu osób są to więc argumenty, które rekompensują wyższą cenę zakupu urządzenia. Z pewnością płyta indukcyjna jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli posiadamy kuchnię połączoną z salonem lub jadalnią. Jeżeli jednak w naszej okolicy często dochodzi do awarii prądu – lepszy może okazać się zakup płyty gazowej.

Ocena: 5 / 5,0 (1 głosy)