27.01.2022

Jaki kombiwar halogenowy kupić? Porady i ranking kombiwarów

Jaki kombiwar halogenowy kupić? Porady i ranking kombiwarów

Kombiwar to rodzaj urządzenia, które pozostaje w cieniu parowarów, multicookerów i szybkowarów, chociaż nie jest to słuszne przekonanie. Kombiwary zamiennie są określane jako kuchenki halogenowe, charakteryzują się zachowaniem korzystnej proporcji pomiędzy ceny a funkcjonalnością. Z powodzeniem można je wykorzystywać do pieczenia, grillowania, smażenia. Co więcej, z ich pomocą można także przygotować potrawy na parze. Urządzenie jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Przedstawiamy, na co należy zwrócić uwagę przed zakupem kombiwara i jak można go użytkować.

  1. Kombiwar elektryczny czy kombiwar halogenowy?
  2. Dlaczego warto kupić kombiwar?
  3. Jak wybrać dobry kombiwar?
  4. TOP polecane kombiwary halogenowe

Kombiwar elektryczny czy kombiwar halogenowy?

Na rynku dostępne są kombiwary elektryczne i kombiwary halogenowe. Klasyfikacji dokonuje się ze względu na rodzaj zastosowanej grzałki odpowiedzialnej za wytworzenie ciepła w urządzeniu.

W przypadku urządzeń elektrycznych stosuje się grzałkę tradycyjną, a w drugim rodzaju urządzeń wykorzystywana jest grzałka halogenowa. Zastosowanie grzałki halogenowej przekłada się na:

  • szybsze nagrzewanie urządzenia
  • zapewnienie zwiększonego poziomu bezpieczeństwa
  • wykorzystanie innowacyjnych technologii

W porównaniu do tradycyjnych urządzeń te modele są droższe, jednak przekłada się to na większy komfort użytkowania sprzętu, tym samym skraca czas przygotowania posiłków

Dlaczego warto kupić kombiwar?

Kombiwar to urządzenie, które przydatne jest w każdym domu. Jego sposób działania jest porównywalny do piekarnika z termoobiegiem. Posiada grzałkę, która wytwarza pożądane ciepło, a także wentylator, który umożliwia rozprowadzenie ciepła w całym pojemniku. Nadrzędną funkcją wentylatora jest zapewnienie właściwego obiegu powietrza, odpowiedzialnego za przygotowanie potrawy. Ten rodzaj urządzeń pozwala na znaczące skrócenie czasu przygotowania posiłku w porównaniu do klasycznego pojemnika. 

W skład kombiwaru wchodzi:

  • pojemnik do pieczenia
  • pokrywka
  • termostat służący do regulowania temperatury
  • podstawa urządzenia

Ponadto producenci mogą oferować także dodatkowe elementy, które podwyższają komfort użytkowania.

Kombiwar przede wszystkim jest dedykowany do pieczenia. Można w nim przygotować białe i czerwone mięso, pieczywo lub nawet pizzę. Kombiwar halogenowy może być wykorzystany również do pieczenia słodkich przekąsek. Należy podkreślić, że kombiwar może być wykorzystany jako urządzenie do grillowania, wówczas na wysokim ruszcie należy ułożyć przygotowaną potrawę. Jednocześnie kombiwar może służyć do smażenia potraw z wykorzystaniem tłuszczu. Łatwo wówczas przygotować smaczne frytki, kotlety mielone, a nawet chrupiący bekon.

Wiele osób zapomina, że kombiwar świetnie sprawdza się jako urządzenie do rozmrażania z uwagi na obecność termostatu i ustawienie temperatury mniejszej od 60°C.

Te urządzenie jest także polecane dla osób, które chcą szybko pogrzać jedzenie, jednak bez uszczerbku na jego jakości. Pobór energii jest zdecydowanie mniejszy niż w przypadku piekarnika.

Możliwości zastosowania kombiwaru są bardzo szerokie. Sposoby wykorzystania urządzenia ograniczone są wyłącznie przez fantazję kupującego. Doskonale sprawdza się podczas wyjazdów, przy ograniczeniach w gotowaniu. Kombiwar pozwala na zmianę nawyków żywieniowych i umożliwia zminimalizowanie ilości wytrącanych wartości odżywczych w potrawach. 

Jak wybrać dobry kombiwar?

Istnieje kilka aspektów, które posiadają ogromne przełożenie na przyszły sposób użytkowania kombiwara. Warto uwzględnić je podczas wyboru, aby uniknąć rozczarowania. Zazwyczaj te kwestie posiadają przełożenie na cenę produktu, jednak różnica nie jest w przypadku tych urządzeń bardzo duża. Kupując kombiwar należy zwrócić uwagę na poniższe dane przedstawione przez producenta.

Moc kombiwaru

Moc urządzenia to jeden z najistotniejszych parametrów, który rzutuje na wygodę użytkowania i przygotowania posiłków. Przekłada się bezpośrednio na czas nagrzewania i robienia potraw. Rekomendujemy zakup urządzeń o jak najwyższej mocy. W sprzedaży dostępne są kombiwary halogenowe, które posiadają moc od 1200 do 1500W. W niektórych modelach występuje także możliwość ustawienia pożądanej mocy sprzętu.

Pojemność kombiwaru

W każdym kombiwarze kluczowy jest pojemnik lub misa, do której wkładane są składniki potrawy. W rezultacie wielkość tego pojemnika należy dostosować do przeciętnie przyrządzanych potraw. W przypadku dużej rodziny lepszym rozwiązaniem jest wybór kombiwara z większym pojemnikiem. Na rynku dostępne są modele posiadające pojemność nawet od 12 do aż 19 litrów.

Możliwość regulowania czasu i temperatury urządzenia

W przypadku kombiwaru bardzo istotna jest obecność możliwości regulowania czasem i temperaturą urządzenia. Najczęściej odbywa się to za pomocą pokręteł, które pozwalają na swobodną regulację. W przypadku tych urządzeń występuje możliwość wyboru temperatury z zakresu od 0°C do 250°C. Uśredniony czas pracy tych urządzeń wynosi maksymalnie 60 minut. 

Nadprogramowe funkcje

Główne funkcje kombiwarów to m.in. pieczenie, gotowanie, smażenie, a także rozmrażanie. Dostosowana do nich jest przeważająca część urządzeń. W modelach, w których zastosowano innowacyjne technologie można uruchomić funkcję auto czyszczenia pojemnika. Ponadto urządzenie za pomocą sygnału dźwiękowego może informować o końcu czasu pracy.

Obecność  dodatkowych elementów wyposażenia

Dodatkowe elementy wyposażenia występują w wybranych urządzeniach. Producent może do zestawu dołączyć np. dolne lub górne kratki do pieczenia, specjalne szczypce, pierścień powiększający pojemność. W innych modelach można spotkać również specjalny stojak na pokrywkę lub na chleb.

Zabezpieczenia

Podczas zakupu urządzeń elektrycznych należy szczególną uwagę zwrócić na obecność dodatkowych zabezpieczeń. Najistotniejszy jest wyłącznik bezpieczeństwa umożliwiający zastopowanie sprzętu w niebezpiecznej sytuacji. Kluczowa jest również obecność izolowanych, termicznych uchwytów jak i zastosowanie wysokiej jakość szkła żaroodpornego, odpornego na bardzo wysokie temperatury.

TOP polecane kombiwary halogenowe

1. Kombiwar Esperanza QUASAR EKO003

Kombiwar Esperanza QUASAR EKO003 jest modelem, który umożliwia szybkie przygotowanie smacznych posiłków dla całej rodziny. Jednocześnie minimalizuje straty wartości odżywczych. Sprawdza się idealnie do przygotowania zarówno chrupiących jak i soczystych dań. Ze względu na kompaktowe wymiary może być wykorzystany zarówno w małych kuchniach jak i podczas wyjazdów na kemping.

Zalety:

  • niska cena
  • obecność regulatora temperatury i 12-litrowego pojemnika do pieczenia z możliwością poszerzenia aż do 18 litrów
  • łatwość obsługi i wielofunkcyjność: pieczenie, smażenie, pogotowanie na parze, grillowanie, duszenie, a także podgrzewanie i rozmrażanie

Wady:

  • urządzenie nie jest wyposażone w dodatkowe systemy bezpieczeństwa

 

2. Kombiwar BOTTI BW7503

Kombiwar BOTTI został stworzony w oparciu o ekonomiczność, pojemność i oszczędność. Posiada możliwość sterowania mocą urządzenia, dlatego jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych sposobów przygotowania posiłków. Producent wzbogacił sprzęt o innowacyjną funkcję samoczyszczenia, a także o obecność timera, co pozwala ograniczyć kontrolowanie potrawy w trakcie przyrządzenia.

Zalety:

  • Kombiwar BOTTI jest prosty w obsłudze, a dodatkowe funkcje pozwalają na komfortowe przygotowanie posiłków
  • Sprzęt posiada wysoką jakość wykonania, a także możliwość poszerzenia pojemności za pomocą pierścienia aż do 18 litrów
  • Producent oferuje dodatkowe wyposażenie do kombiwaru: wysoki i niski rusz, pierścień, a także szczypce

Wady:

  • Regulacja temperatury odbywa się wyłącznie w zakresie od 125°C do 250°C

 

3. Kombiwar SATURN STCO9151

Kombiwar SATURN STCO9151 umożliwia delikatne przygotowywanie posiłków bazując na cyrkulacji gorącym powietrzem. W urządzeniu można przygotować potrawy o znikomej ilości tłuszczu przy jednoczesnym zminimalizowaniu utraty witamin. Sprzęt oferuje wielofunkcyjność, ale także wykorzystuje bardzo małą ilość energii. 

Zalety:

  • Przystępna cena
  • Łatwość obsługi w połączeniu z wielofunkcyjnością: duszenie, zapiekanie, pieczenie, grillowanie, barbecue, gotowanie bez wody, smażenie bez oleju, gotowanie na parze, rozmrażanie, dezynfekcja
  • Możliwość zwiększenia pojemności za pomocą pierścienia

Wady:

  • Producent mógłby zwiększyć ilość dodatkowych zabezpieczeń

 

4. Kombiwar Lund 67640 BIAŁY

Sprzęt pozwalający na przygotowanie posiłków na wiele sposobów: pieczenie, grillowanie, opiekanie, gotowanie, również gotowanie na parze. Dodatkowo można go wykorzystać do odmrażania i podgrzewania. W zestawie znajduje się dolny i górny ruszt, szczypce, pierścień, a także stojak na pokrywę i chleb. 

Zalety:

  • Sprzęt jest wielofunkcyjny i znajduje wiele zastosowań w kuchni
  • Obecność pierścienia pozwala na zwiększenie pojemności do 17 litrów
  • Wysoka jakość wykonania

Wady:

  • Głośny tryb pracy

 

5. Kombiwar Klarstein TK16-Bristol-65

Kombiwar Klarstein TK16-Bristol-65 to urządzenie, które zapewnia równomierne gotowanie w niskich temperaturach. Jest to wolnowar, rekomendowany do przygotowania potraw jednogarnkowych, np.: gulaszu, pieczeni duszonej, ragout. Posiada dwie części: ciężki garnek ceramiczny z pokrywką jak i urządzenia zewnętrznego, które odpowiada za podgrzewanie garnka zewnętrznego. 

Zalety:

  • Przygotowuje smaczne, wartościowe dania, bez przypiekania
  • Posiada nowoczesny wygląd, idealnie dopasowany do wielu aranżacji kuchennych
  • Praca na niskiej temperaturze

Wady:

  • Pojemność garnka to 6,5 litra, bez możliwości poszerzenia

 

6. Kombiwar Camry CR 6305

Kombiwar Camry CR 6305 dostosowany jest do potrzeb przeciętnej rodziny. Urządzenie jest proste w obsłudze i jednocześnie funkcjonalne. Ten model oferuje możliwość odłączenia przewodu zasilającego, a dodatkowo jest możliwość regulowania temperatury i stosowania wyłącznika bezpieczeństwa. Producent do urządzenia dołącza: niski i wysoki ruszt, szczypce, stojak do pokrywy oraz pierścień zwiększający pojemność.

Zalety:

  • Umożliwia szybkie przygotowani potraw
  • Łatwość utrzymania urządzenia w czystości
  • Obecność zegara mechanicznego, regulowania temperatury i wyłącznika bezpieczeństwa, uchwyty wykazują odporność na nagrzewanie
  • Przystępna cen

Wady:

  • Maksymalna moc to 1300 W, konkurencyjne modele posiadają 1400 W
Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)