10 kuchennych life-hacków, które ułatwią ci życie w kuchni

10 kuchennych life-hacków, które ułatwią ci życie w kuchni

Lubisz spędzać czas w kuchni? Świetnie się składa! Przygotowaliśmy bowiem kilka wskazówek, które sprawią, że przygotowywanie potraw oraz przechowywanie produktów spożywczych stanie się jeszcze prostsze. Zapoznaj się z naszymi poradami i dowiedz się, jak ułatwić sobie życie!

1. Frytki jak z restauracji!

Uwielbiasz pieczone ziemniaki w kształcie łóżeczek, takie jak w dobrej restauracji? Śmiało możesz przygotować je samodzielnie w domu! Wystarczy, że masz w domu krajalnicę do jabłek oraz piekarnik. Aby nadać ziemniakom kształt łódeczek, trzeba będzie włożyć je do krajalnicy. Po wyjęciu z niej ziemniaczki wystarczy posmarować oliwą, następnie obtoczyć w ulubionych przyprawach (np. słodkiej papryce), a następnie wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 25-30 minutach, będą już gotowe.

Krajalnica do jabłek - przydaje się również przy ziemniakach

2. Wypieki miękkie jak po upieczeniu

I to nawet po tygodniu od ich upieczenia! Jak to zrobić? Wystarczy, że po wyjęciu ciastek z piekarnika odstawi się je do ostygnięcia, a potem wsadzi do szczelnego, metalowego pudełka – wraz z kromką białego chleba. Dzięki temu ciastka nie stwardnieją nawet pomimo upływu kilku dni! Co więcej, metodą tą skuteczną jest także w przypadku ciast i wszelkich innych wypieków.

3. Własne kostki rosołowe

To rozwiązanie dla osób, które zdrowo się odżywiają. Domowej roboty kostki rosołowe pozbawione są konserwantów, barwników, ulepszaczy smaku oraz innych szkodliwych substancji. A do ich przygotowania wystarczy jedynie drobno posiekana natka pietruszki, lubczyk, odrobina skrojonej marchewki, czosnku cebulki, poru oraz starty seler naciowy. Natomiast w moździerzu należy zmiażdżyć liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kurkumę i kolendrę. Następnie na patelni należy rozgrzać oliwę i dodać warzywa oraz przyprawy. Ugotowany wywar trzeba przestudzić, wlać w formę do robienia kostek do lodu, a na końcu włożyć do zamrażarki.

4. Odgrzewaj na papierze do smażenia

O dziwo papier do smażenia może przydać się nie tylko do pieczenia, ale i do smażenia na patelni. I choć na pierwszy rzut oka może to brzmieć niedorzecznie, niesie kilka korzyści. Po pierwsze, używając papieru możesz odsmażyć stripsy, nuggetsy, czy skrzydełka – i to bez grama oleju. Po drugie, nie przypalisz patelni, a po trzecie – nie będziesz musiał jej myć. Wystarczy jedynie zdjąć z patelni podgrzane jedzenie, a następnie usunąć z niej folię, którą po wszystkim wyrzuca się do kosza.

5. Użyj piekarnika jako szuflady do wyrastania

Czasami bywa tak, że w kuchni jest za zimno na to, by ciasto dobrze wyrosło. Co zrobić w takim przypadku? Wystarczy jedynie wrzucić je na godzinkę lub dłużej do piekarnika – I to bez jego włączania. Musisz jednak pamiętać o tym, by do środka piekarnika wsadzić też garnek z gotującą się wodą. Najlepiej wsunąć go pod misę z wyrastającym ciastem. Po zamknięciu drzwi od piekarnika ciepło i wilgoć pomogą ciastu urosnąć.

6. Szybkie chłodzenie wina

Masz ochotę na zimne wino lub piwo, ale zapomniałeś o tym, by wcześniej wsadzić je do lodówki? Owiń butelkę mokrym ręcznikiem i wsadź ją do zamrażarki. Po upływie 10 minut napój powinien już być schłodzony. W przypadku wina możesz również przygotować wysoki dzban, cooler lub miskę, do której wsadzisz wino i zasypiesz je lodem. Po kilku minutach wino będzie nieco chłodniejsze.

7. Naleśniki w kształcie choinki

Masz w domu foremki do pieczenia ciasteczek? Świetnie się składa! Wykorzystaj je do zrobienia naleśników. Po prostu umieść je na rozgrzanej patelni, a następnie wlej do ich wnętrza ciasto. Innym popularnym sposobem jest wykorzystanie dozowniki do lukru. Wystarczy umieścić w nim ciasto, a następnie na gorącej patelni zacząć rysować kontury. Po chwili należy wypełnić je resztą masy. Druga z metod wymaga większej zręczności, aczkolwiek daje więcej możliwości. Najbardziej zręczni kucharze potrafią bowiem w ten sposób stworzyć prawdziwe dzieła sztuki.  

8. Zamień kostki lodu na mrożone owoce

W sytuacji, gdy skończył Ci się lód, a zrobienie nowego trochę potrwa, z powodzeniem możesz wykorzystać mrożone owoce. Truskawki, winogrona i inne zamrożone kawałki owoców możesz wykorzystać w roli kostek do wina, lemoniady, a nawet i zwykłej wody. W dodatku dzięki owocom delikatnie zmieni ona posmak, a po rozmrożeniu można je po prostu zjeść.

9. Recykling kurczaka

Ile razy zastanawiałeś się, co zrobić z kawałkami wczorajszego kurczaka? Nie ważne, czy jest to kurczak z rożna, czy może wykorzystana do zrobienia bulionu porcja rosołowa – nie wyrzucaj jej. Każdy fragment kurczaka można bowiem wykorzystać ponownie, np. do zrobienia pizzy, kanapki z szarpanym kurczakiem, czy meksykańskich flautas, czyli tortilli z kurczakiem w środku. Wystarczy, że przy użyciu widelca rozdrobnisz mięso, a następnie rozłożysz je na podgrzanej tortilli. Po zwinięciu je w roladki wrzuć na głęboki olej i smaż przez chwilę. Flautas można serwować z guacamole. Musisz tylko pamiętać o tym, by przed zawinięciem w nią kurczaka, tortille należy podgrzać. W przeciwnym razie zacznie się ona rozwalać.

10. Przekrój awokado na pół bez pociętych palców

Mówiąc o guacamole, warto również wspomnieć o tym, jak przeciąć na pół awokado i nie pociąć się nożem. Co ciekawe, każdego roku do szpitali trafia więcej ofiar takich wypadków, niż osób zaatakowanych przez rekina. Dlatego otwierając awokado, nie należy trzymać go w dłoni. W pierwszej kolejności owoc kładzie się na desce do krojenia, a następnie nacina aż do pestki z jednej i drugiej strony. Po wszystkim wystarczy wziąć awokado do ręki i obrócić jedną połówką o 90° – i gotowe! A żeby usunąć z niego pestkę wystarczy wbić w nią nóż i przekręcić nim w ten sam sposób.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)