30.04.2022
Artykuł sponsorowany

Ostrzałka do noży — jak wybrać odpowiednią?

Ostrzałka do noży — jak wybrać odpowiednią?

Twoje noże kuchenne ponoszą ciężar Twoich pandemicznych poszukiwań kulinarnych. A jeśli nie poświęciłeś im trochę uwagi w ciągu ostatnich kilku miesięcy — lub kiedykolwiek — możesz zauważyć, że posiekanie cebuli lub pokrojenie pomidora wymaga nieco wysiłku. Nie, nie tracisz wyczucia. Najprawdopodobniej winne jest stępione ostrze, co stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa. Ostry nóż to bezpieczny nóż.

Może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ale jeśli krawędź ostrza jest ostra, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że nóż ześlizgnie się — potencjalnie wbijając się w palec — podczas nacisku na nóż.

Rodzaje ostrzałek do noży

Kamienie do ostrzenia często nazywane kamieniami olejowymi lub japońskimi kamieniami wodnymi, osełki są ziarnistymi, prostokątnymi kamieniami, w których do aktywacji powierzchni ostrzącej używa się wody lub oleju. Niektórzy ludzie preferują syntetyczną powierzchnię japońskich kamieni wodnych, podczas gdy inni wolą naturalny kamień używany w kamieniach olejowych. Oba rodzaje ostrzą istniejącą krawędź noża, zamiast rzeźbić nową. Aby używać tych kamieni, musisz trzymać nóż pod odpowiednim kątem, przesuwając go po kamieniu.

Zanim nóż będzie całkowicie ostry, może minąć kilka przejść po kamieniu. Ostrzałki ręczne i elektryczne. W przeciwieństwie do kamieni te ostrzałki wykorzystują nacięcie w kształcie litery V, aby faktycznie wyciąć nową krawędź w stali. Istnieją także ostrzałki elektryczne, które wykorzystują obracającą się tarczę do szlifowania nowej krawędzi. Są one bardzo szybkie i wydajne, ponieważ wymagają tylko kilku przejść przez ostrzałkę. A ponieważ w większości z nich kąt jest ustawiony, nie musisz się martwić o prawidłowe trzymanie noża.

Ranking elektrycznych ostrzałek do noży

Wszystkie elektryczne ostrzałki do noży mogą przywrócić do życia stępione ostrza, ale niektóre z nich działają najlepiej na określonych typach ostrzy, takich jak noże ceramiczne lub japońskie, podczas gdy inne są zaprogramowane do ostrzenia wielu typów i rozmiarów noży. Niektóre z nich oprócz noży mogą nawet ostrzyć nożyce kuchenne lub narzędzia takie jak śrubokręty czy obcinaczki. Poniżej znajduje się ranking najlepszych elektrycznych ostrzałek do noży.

1. Presto EverSharp

Klienci są zachwyceni szybkością i skutecznością ostrzenia noży bez ząbków oraz tym, że urządzenie jest tak przyjazne dla użytkownika. Cztery prowadnice ostrza ostrzałki utrzymują noże pod idealnym kątem, a dwustopniowy system ostrzenia ostrzy i poleruje je w ciągu zaledwie kilku sekund.

2. KitchenIQ Edge Grip

Jeśli masz mało miejsca w kuchni i szukasz łatwej w użyciu, przenośnej i niedrogiej ostrzałki do noży, która sprawi, że Twój ulubiony nóż szefa kuchni będzie zawsze ostry, sprawdź ostrzałkę do noży Edge Grip od KitchenIQ. Choć nie jest to urządzenie elektryczne, recenzenci twierdzą, że działa tak samo dobrze, jak elektryczne ostrzałki do noży. Dzięki ergonomicznemu uchwytowi Edge Grip użytkownicy mogą ostrzyć swoje ulubione noże kuchenne na krawędzi stołu lub blatu kuchennego, po prostu przesuwając ostrze przez prowadnicę drobną lub grubą, aż do uzyskania pożądanej ostrości.

3. Wusthof Easy Edge

W odróżnieniu od standardowych elektrycznych ostrzałek do noży, w których szczeliny są prostopadłe do korpusu, w ostrzałce Wusthof Easy Edge dwie szczeliny szlifujące znajdują się wzdłuż korpusu urządzenia. Wewnątrz urządzenia, mechanizm ostrzący przypominający szlifierkę taśmową, przesuwa markę ścierną, która jest rozciągnięta i ułożona na kołach jak gumka.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej sprawdź nasz ranking elektrycznych ostrzałek do noży.

Ocena: 5 / 5,0 (1 głosy)