24.05.2022

Niesamowite właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej oraz jej uprawa.

Niesamowite właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej oraz jej uprawa.

Sformułowanie "mięta pieprzowa" brzmi jak naukowe określenie wyjęte z podręcznika. Tak naprawdę jest to jedna z najbardziej popularnych roślin, które często goszczą w ogródkach, stanowią element dań i napojów, a także są ziołem o cennych właściwościach leczniczych. Czym zatem charakteryzuje się mięta pieprzowa i jakie ma zastosowanie w lecznictwie?

Czym jest mięta pieprzowa?

Mięta pieprzowa, inaczej zwana miętą lekarską stanowi niejako mieszankę mięty nawodnej i mięty zielonej. Jest to dość pospolity gatunek rośliny, który często spotykany jest w polskich ogrodach, nawet jeżeli jego obecność jest przypadkowa. Pospolitość i często spontaniczne pojawianie się nie oznacza jednak w tym przypadku braku cennych właściwości, a wręcz przeciwnie - jest to rodzaj zielnej i przyprawowej rośliny, która ma zastosowanie w kuchni, lecznictwie, a nawet w kosmetyce.

Mięta pieprzowa jest zimoodporną rośliną, której łodygi mogą osiągnąć nawet 80 cm wysokości. Wytwarza ona dwa rodzaje łodyg. Pierwszymi są łodygi płożące znajdujące się przy powierzchni ziemi, które charakteryzują się dość bogatym systemem korzeniowym. Drugimi zaś są łodygi wznoszące, ozdobione liśćmi i zakończone charakterystycznym, fioletowym kłoskiem kwiatowym. Łodygi o brunatnej lub zielonej barwie giną na zimę, aby odrodzić się później z podziemnych rozłogów.

Jak wygląda mięta pieprzowa, jak ją uprawiać?

Liście mięty lekarskiej (pieprzowej) mają lancetowaty kształt i osiągają długość od 3 do 10 centymetrów, a szerokość od 1 do 3 cm. Krańce liści są zakończone ząbkami, a spód wyścielony jest drobnymi włoskami.

Liście tej rośliny najczęściej występują w kolorze zielono-brunatnym. Mięta rozmnaża się wegetatywnie, ponieważ posiada za małą ilość nasion, aby rozmnażać się w inny sposób. Jej kwiaty są zebrane w tzw. okółka i są wargowate. Jest to również roślina, której silny system korzeniowy może zagłuszyć systemy słabszych roślin w pobliżu.

Mięta pieprzowa lubi  ciepłe i słoneczne warunki pogodowe. Wymaga również, aby gleba, na której rośnie była odchwaszczona i zabezpieczona na zimę. Mięta lekarska lubi lekkie i wilgotne gleby próchniczne o właściwościach zasadowych. Przy uprawianiu tego rodzaju rośliny należy pamiętać o zachowaniu wysokiej porowatości gleby, uzupełnianiu w wapń i intensywnym nawadnianiu. Mięta rośnie dość szybko i intensywnie, dlatego wymaga stałego zaopatrywania w nawozy mineralne. Najlepiej jednak wspomagać ją naturalnym kompostem. Rozmnażanie tej rośliny odbywa się na dwa sposoby. Pierwszym jest otrzymywanie sadzonek z rozłogów. Drugim zaś rozmnażanie poprzez wykorzystanie sadzonek ze szczytów pędów. Nasiona powinno siać się w okresie marca i kwietnia. Nie powinno się umieszczać ich na dużej głębokości - maksymalnie 0,5 cm. Warto również pamiętać, że jest to roślina delikatna, dlatego należy podlewać ją spryskiwaczem, a nie bezpośrednim strumieniem wody. Pierwsze miesiące nasiona i kiełkujące z nich pędy powinny spędzić w donicach. Można przesadzić je do gruntu dopiero w pełni lata, a najlepiej pod jego koniec.

Mięta lekarska zawiera w sobie znany ze swojego charakterystycznego zapachu i smaku olejek miętowy, który stosowany jest w pastach do zębów oraz kuchni. Jednak nie jest to jedyny cenny składnik tej rośliny. Zawiera ona bowiem witaminy A i C, karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i rutynę, czyli składniki bardzo ważne dla odporności organizmu.

Jakie jest zastosowanie mięty pieprzowej?

Mięta znana jest ze swoich właściwości, których skuteczne działanie rozgałęzia się na wiele dziedzin życia. Od wieków stosowana w lecznictwie, kuchni czy kosmetologii, do dziś stanowi jeden z najważniejszych składników, którego działania nie jest w stanie podrobić żaden suplement diety czy sztuczny kosmetyk.

Najbardziej powszechnym zastosowaniem mięty pieprzowej są problemy żołądkowe. Najczęściej stosuje się ją w postaci gorącego naparu, który spożywa się kilka razy dziennie. Liście mięty pieprzowej oraz olejek pieprzowy już kilkaset lat temu stosowało się przy wszelkiego rodzaju bólach żołądka, niestrawnościach, kolkach jelitowych czy skurczach górnej części układu pokarmowego. Charakteryzuje się właściwościami rozkurczowymi, jak również pomaga rozluźnić mięśnie gładkie. Jej skład wspomaga produkcję soku żołądkowego, dlatego jest ona skuteczna w niestrawności. Ponadto jest wskazana w przywracaniu odpowiednich ruchów perystaltycznych jelit. Bardzo często z mięty lekarskiej robi się przetwory, które pomagają w lekkich stanach niewydolności wątroby.

Większość ludzi błędnie uważa, że dobroczynne właściwości mięty kończą się na kwestiach żołądkowych - nic bardziej mylnego. Olejek eteryczny z mięty stosowany jest również w leczeniu infekcji błony śluzowej nosa i nieżytach górnych dróg oddechowych. Jest stosowany przy łagodzeniu przeziębień, zapaleń zatok czy pospolitego kataru. Warto również podkreślić, że jego charakterystyczny zapach przyjmowany podczas inhalacji może pomóc w migrenowych i napięciowych bólach głowy. Właściwości olejku miętowego wykorzystywane są także w niwelowaniu nerwobóli i bóli mięśni poprzez ich rozluźnienie i pozbawienie napięcia. Wyciąg z mięty stosowany miejscowo wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwświądowe i przeciwzapalne. Poprzez jego właściwości chłodzące jest bardzo skuteczny przy leczeniu pęcherzy podczas ospy wietrznej. Dobrze sprawdza się również przy redukowaniu objawów opryszczki. Mięta lekarska wywołuje również działanie antybakteryjne - zawarty w niej mentol działa niszcząco na kilka rodzajów bakterii np. salmonellę czy gronkowiec. W obliczu bardziej codziennego zastosowania, zwłaszcza w okresie letnim, warto podkreślić, że mięta działa odstraszająco na komary - wystarczy delikatnie się potrzeć jej liśćmi, aby uwolniły się olejki eteryczne.

Mięta praktycznie nie posiada skutków ubocznych. Oczywiście, należy stosować ją z umiarem, zwłaszcza u kobiet w ciąży i w przypadku samego olejku, który jest esencją całej rośliny. Mięta pieprzowa to wdzięczna roślina, która sprawdza się w codziennym życiu i to na wielu jego płaszczyznach.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)