22.05.2022

Mączniak prawdziwy - objawy, zwalczanie i zapobieganie

Mączniak prawdziwy - objawy, zwalczanie i zapobieganie

Mączniak prawdziwy to choroba grzybowa, która wywołana jest przez wiele gatunków grzybów między innymi Erysiphe, Podosphaera, Oïdium, Leveillula. Ta choroba występuje u większości roślin użytkowych, zwłaszcza na nią narażone są zboża, warzywa, owoce, a nawet chwasty.

Jak rozpoznać mączniaka prawdziwego?

Otóż mączniaka prawdziwego bardzo łatwo rozpoznać po białym nalocie przypominającym posypanie mąką. Wspomniany nalot znajduje się po obu stronach liści. Nie mniej jednak na samym początku występują tylko małe plamki na samych liściach, które po pewnym czasie zaczynają obejmować całą roślinę. Gdy przyjrzymy się z bliska listkom roślin zaatakowanych przez mączniaka prawdziwego możemy oprócz białego nalotu zauważyć czarne zarodniki.

Mączniak prawdziwy powoduje, iż rośliny zamierają stopniowo powodując spustoszenie w uprawach wielu gospodarstw rolnych, narażając ich właścicieli na ogromne straty. Owocujące drzewa, krzewy, czy posadzone warzywa, których zaatakuje ten rodzaj grzyba co prawda wydadzą plony, lecz te nie będą nadawały się ani do obróbki, ani przechowywania, a o spożywaniu ich już całkiem nie ma mowy.

Jak leczyć i zapobiegać pojawieniu się mączniaka prawdziwego?

Jeżeli zauważymy, że nasze rośliny z dnia na dzień stają się coraz słabsze, marnieją, ich liście zaczynają żółknąć powinniśmy je dokładnie obejrzeć. Im szybciej zauważymy rozwijającą się chorobę, tym większe prawdopodobieństwo uratowania naszych plonów oraz zapobiegnięcia przeniesieniu się grzyba na inne zdrowe rośliny, które rosną w pobliżu.

Zwalczanie mączniaka prawdziwego możemy zacząć od zaopatrzenia się w ekologiczne produkty do pryskania roślin.

Mącznik prawdziwy nie lubi siarki i miedzi, więc warto zakupić preparaty zawierające te składniki.

Ponadto bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się gnojówka z pokrzywy, lub gotowy produkt taki jak na przykład Substral Naturen Pokrzywa Bio. Ten preparat sprawdzi się w szczególności przy roślinach ozdobnych, drzewach owocowych, winoroślach, a także warzywach. 

Jakie preparaty zastosować na mączniaka w zależności od rodzaju roślin?

Dobranie odpowiedniego środka, który poradzi sobie z mączniakiem powinniśmy dobrać w zależności na jakiej roślinie się pojawił. Choć grzyb jest ten sam to na każdej roślinie występuje inna jego odmiana, więc musimy zaczerpnąć wiedzy na ten temat, ponieważ jeden preparat może nie pomóc wszystkim rośliną.

Liście winorośli porażone mączniakiem prawdziwym

Białe i brązowe plamy na liściach wywołane mączniakiem prawdziwym.
  • Mączniak prawdziwy atakujący winorośle - preparat który doskonale poradzi sobie z tym patogenem to Pokrzywa Bio. Składniki zawarte w tym środku nie tylko wzmocnią roślinę, ale również ochronią ją przed tym grzybem.
  • Mączniak na ogórkach - w tym wypadku warto zaopatrzyć się w środek o nazwie Muli-insekt i nim spryskać nasze warzywa.
  • Mączniak na pomidorach - do jego zwalczania przydatny może się okazać Substral Ridomil, czyli środek grzybobójczy, który bardzo dobrze działa na rozwijającą się już chorobę.
  • Mączniak na różach i innych kwiatach - dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie preparatu Substral Kwiaty Kompleksowa Ochrona 2w1. Środek ten bardzo dobrze radzi sobie z tym patogenem, więc śmiało możemy się w niego zaopatrzyć.
  • Mączniak na drzewach - w tym przypadku powinniśmy zastosować środek grzybobójczy o działaniu chemicznymi fungicydami, czyli taki który zahamuje, lub zabije całkowicie grzyba.

Nie mniej jednak należy zdać sobie sprawdzę, iż nawet zastosowanie środków chemicznych w 100% nie daje nam gwarancji, że w kolejnym sezonie unikniemy ponownego ataku mączniaka prawdziwego.

Jak uchronić się przed mączniakiem prawdziwym?

Przede wszystkim powinniśmy zastanowić się nad wyborem odmian roślin, które będą odporne na atak tego grzyba. To w dużym stopniu zminimalizuje ryzyko straty upraw w danym sezonie. Kolejną bardzo ważną rzeczą będzie zastosowanie odpowiednich nawozów zawierających krzem i wapń. Dzięki temu roślina zostanie wzmocniona i atak grzyba będzie wtedy utrudniony.

Jeżeli uprawiamy warzywa w szklarniach powinniśmy zadbać o odpowiednią wentylację i systematyczne wietrzenie pomieszczenia. Drzewa owocowe w sadzie natomiast wczesną wiosną przycinamy. Kiedy borykaliśmy się z problemem choroby grzybowej w zeszłym sezonie powinniśmy w kolejnym roku profilaktycznie spryskać wszystkie plony, ponieważ istnieje ogromne ryzyko, iż mączniak z powrotem zadomowi się na naszych roślinach.