10.03.2021
Artykuł sponsorowany

Profesjonalna odzież gastronomiczna, czyli sposób na zachowanie bezpieczeństwa podczas pracy

Profesjonalna odzież gastronomiczna, czyli sposób na zachowanie bezpieczeństwa podczas pracy

Odzież robocza to jeden z niezbędnych elementów, wpływający na zachowanie odpowiednio wysokiego poziomu bezpieczeństwa w miejscu pracy. Fartuch oraz inne stroje dla pracowników muszą spełniać nie tylko wymagania BHP, ale przy tym wyróżniać się atrakcyjną prezencją, gdyż poniekąd traktuje się je jako wizytówkę restauracji. Sposób przestrzegania zasad może zostać poddany kontroli sanepidu, dlatego tak ważne jest zaopatrzenie pracujących osób w odpowiednie ubrania. Czym wyróżnia się profesjonalna odzież gastronomiczna, taka jak fartuch i na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Podstawowe informacje na temat ubrań roboczych dla gastronomii

Kucharze każdego dnia mierzą się ze sporymi wyzwaniami oraz trudnymi warunkami pracy. Wysoka temperatura, spore ryzyko poparzenia lub przecięcia oraz trudne do usunięcia zabrudzenia, to główne z nich. Z tego względu, profesjonalny fartuch stanowi jeden z najważniejszych elementów wyposażenia. Jego największą zaletą jest uniwersalny charakter. Opisywana część garderoby nie tylko chroni przed uszkodzeniem osobistej odzieży, zabezpiecza przed delikatnymi poparzeniami, które zdarzają się regularnie, a przy tym pozwala wygodnie przechowywać drobne, ale często używane akcesoria.

Fartuchy wyróżniają się długą konstrukcją. Są wiązane na szyi i sięgają zwykle aż za kolana. Dzięki temu w żaden sposób nie ograniczają ruchów i szybko stają się niewyczuwalne na ciele. Innym rodzajem odzieży gastronomicznej są tzw. zapaski kelnerskie. Jak sama nazwa wskazuje, noszą je kelnerzy. Wiąże się je na linii bioder, a ich długość sięga zwykle do okolic kolan, jednak spotyka się także znacznie dłuższe i krótsze wersje. Wśród innych elementów zaliczanych do ubrań roboczych znajdują się m.in. czapki i czepki, kamizelki, bluzy kucharskie, koszule, spodnie oraz T-shirty.

Jak wybrać dobry fartuch kuchenny?

Jak wybrać dobry fartuch kuchenny

Z uwagi na fakt, że osoby pracujące w kuchni są najbardziej narażone na poparzenia i inne nieprzyjemne zdarzenia, to właśnie wybór fartucha kuchennego powinien zostać poprzedzony dokładną analizą tego, jakie cechy powinien mieć najlepszy model. O czym należy pamiętać?

  • Przede wszystkim trzeba wybrać egzemplarz wykonany z grubego i nieprzemakalnego materiału. Tkanina powinna wyróżniać się wysoką jakością i wytrzymałością, dzięki czemu nie uszkodzi się zbyt szybko, a przy tym będzie można bezpiecznie ją prać i prasować. Zwróćmy też uwagę na przewiewność materiału oraz brak substancji, które mogłyby powodować uczulenia.
  • Kolejną ważną kwestią jest ergonomiczny krój. Fartuch nie mogą ograniczać ruchów. Bardzo istotny jest komfort użytkowania, gdyż kucharze spędzają w tym stroju wiele godzin. Najlepsze modele są wyposażone w pojemne kieszenie, które zostały oczywiście naszyte w odpowiednich miejscach.
  • Dobrej jakości fartuchy są dodatkowo pokryte specjalną warstwą, które zapewnia im wysoką odporność na plamy i wilgoć. Dzięki temu, nawet jeśli dojdzie do zabrudzenia, nie trzeba będzie obawiać się, że plamy głęboką wnikną w strukturę i nie da się ich wywabić.

Warto pamiętać, że oprócz kwestii praktycznych, dobrze aby fartuch wyglądał atrakcyjnie. Stylowo i profesjonalnie prezentujący się kucharz będzie stanowić znakomitą wizytówkę każdej restauracji. Dobrym pomysłem jest także wyhaftowanie na materiale loga lub nazwy obiektu.

Ocena: 5 / 5,0 (1 głosy)