01.09.2015
Artykuł sponsorowany

Para buch, garnki w ruch

Para buch, garnki w ruch

Dobrze zorganizowana domowa kuchnia to nie tylko pojemne szafki, szerokie blaty robocze i domiar urządzeń elektrycznych ułatwiających i uprzyjemniających gotowanie i pieczenie. To także naczynia, które sprawiają, że często nie musimy sięgać po te wymyślne urządzenia. Naczynia do gotowania na parze wymagają od nas jedynie inwencji twórczej i nadążania za… blogami oferującymi doskonałe przepisy na zdrowe i smaczne dania.

Jak wybrać parowar?

Jeśli uznacie, że warto kupić takie naczynia, rozejrzyjcie się za garnkami naprawdę dobrej jakości. W gotowaniu na parze chodzi bowiem o kilka spraw. Po pierwsze, potrawy w ten sposób przyrządzane powinny możliwie krótko podlegać obróbce termicznej. Jeśli parowar nagrzewa się zbyt długo i wymaga zużycia dużej ilości energii (wszystko jedno czy gotujecie na gazie, czy na płycie elektrycznej) – nie warto inwestować. Warto w taki, który wykonany jest z doskonałej jakości stali nierdzewnej. Ten nagrzeje się bardzo szybko, długo będzie oddawał ciepło, a warzywa i mięso prędko będą gotowe do spożycia. Po drugie, wymycie naczyń ze stali nierdzewnej nie nastręcza kłopotów: woda, gąbka, płyn do naczyń i po sprawie – można wymyślać nowe danie. O tym, że perfekcyjne mycie jest ważne nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Każda nowa potrawa musi mieć swój zapach – nic gorszego, niż filet z kurczaka, który przesiąknie zapachem smakowitej rybki…

Dobrze zorganizowana kuchnia

Kolejna sprawa to wymiar naszych naczyń do gotowania na parze. Możecie zaopatrzyć się w jeden słusznych rozmiarów parowar albo wybrać kilka mniejszych naczyń. Dbając o estetykę kuchni, dostosujcie rozmiar naczyń do miejsca, w którym zamierzacie je przechowywać. Nigdy, przenigdy nie wmawiajcie sobie, że stojące na wierzchu naczynia to luz kontrolowany i jakoś to będzie. Kuchenny chaos potrafi być bardzo dokuczliwy i nie zmienią tego nawet najpiękniejsze, najlepszej jakości rondle stojące na widoku. Owszem – widok parowaru z warstwami smakowicie ułożonych mięs, warzyw czy owoców morza jest dobry, kiedy parowar stoi na środku stołu, a dookoła, z widelcami w dłoniach, na smakowite kąski dybią przyjaciele. Ale po posiłku naczynie powinno zniknąć w czeluściach szafki. Od czego to zaczęliśmy ten wykład…? Dobrze zorganizowana domowa kuchnia – o, właśnie. Obejrzyj przykładowe naczynia do gotowania na parze.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)
Dodaj komentarz: