21.05.2019
Artykuł sponsorowany

Zestawy naczyń ze stali nierdzewnej. Jak wybrać najlepsze?

Zestawy naczyń ze stali nierdzewnej. Jak wybrać najlepsze?

W gustownie urządzonej kuchni, w której zadbaliśmy o każdy szczegół wystroju, nie może zabraknąć nam też dobrych naczyń do gotowania. Żeby zdrowo przyrządzić każdą potrawę, potrzebujemy garnków ze stali nierdzewnej. Jakie naczynia przydadzą się w naszej kuchni i jak wybrać te najlepsze.

Dlaczego zestawy naczyń ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna to najpopularniejszy materiał, z którego produkuje się kuchenne akcesoria. Zrobione są z niej garnki, patelnie, miski, sztućce. Dlaczego stal jest tak powszechnie wykorzystywana? Ten materiał jest prawie niezniszczalny. Zestawy naczyń wykonane ze stali potrafią służyć nam przez długie lata (o czym świadczy np. 25-letnia gwarancja na garnki marki Philipiak http://www.philipiakmilano.pl/naczynia). Garnki i patelnie odporne na rdzewienie i zniszczenia muszą zawierać w stopie odpowiednie ilości chromu. Stopień 304 stali nierdzewnej oznacza, że w stopie znajduje się 18% chromu i 10% niklu (inne oznaczenie to 18/10). To wystarczająca ilość tych pierwiastków, żeby naczynia były wytrzymałe i nie rdzewiały.

Główną zaletą naczyń ze stali nierdzewnej jest to, że powłoka się nie ściera, a materiał nie ulega odkształceniom. Stali szlachetnej nie da się stłuc tak jak naczyń szklanych czy ceramicznych. Kiedy szukamy garnków i patelni na wiele lat, naczynia ze stali nierdzewnej będą dla nas najlepszym wyborem.

Łatwość czyszczenia i utrzymania w dobrym stanie

Patelnie i garnki z nieprzywierającą powłoką może i łatwiej czyścić niż naczynia ze stali nierdzewnej. Kiedy jednak coś nam się przypali i będziemy próbowali doczyścić to z nieprzywierającej powłoki, możemy ją uszkodzić. Dzięki nieporowatej powierzchni patelni ze stali nierdzewnej możemy dokładnie ją doczyszczać bez obaw, że porysujemy jej pokrycie. Nawet jedzenie, które przywarło do dna możemy delikatnie zeskrobać (nie zrobimy tego w naczyniach z nieprzywierającą powłoką). Większość garnków ze stali nierdzewnej możemy bezpiecznie myć w zmywarce, co pozwala nam zaoszczędzić czas spędzany przy zlewie.

Jeśli na naczyniach powstaną trudne do usunięcia zabrudzenia, wystarczy, że do patelni czy garnka nalejemy trochę wody i pogotujemy ją ok. 15-20 min. Przypalone jedzenie namięknie i bez większego problemu doczyścimy naczynie.

Przed pierwszym użyciem naczynia myjemy wodą z płynem i octem, żeby usunąć wszelkie nieczystości powstałe przy produkcji. Patelnię czy garnek opłukujemy i wycieramy do sucha miękką ścierką. Przed pierwszym smażeniem czy gotowaniem smarujemy naczynie oliwą z oliwek lub innym olejem roślinnym (cienką warstwę rozprowadzamy pędzelkiem lub miękką szmatką). Czynność powtarzamy co 2-3 miesiące lub wtedy, kiedy jedzenie zaczyna przywierać do naczyń.

Unikamy używania specjalnych sprejów zapobiegających przywieraniu. Z czasem powodują one, że na powierzchni patelni czy garnka tworzy się uszczelniająca powłoka, przez którą jedzenie zaczyna przywierać do naczyń i się przypalać.

Przyjemne i zdrowe gotowanie bez toksycznych substancji

Naczynia ze stali nierdzewnej nie wpływają w żaden sposób na smak potraw. W przygotowanym daniu nie wyczujemy metalicznego posmaku, tak jak np. w posiłkach gotowanych w miedzianych czy żeliwnych garnkach.

Gotowanie w naczyniach ze stali nierdzewnej jest zdrowe, ponieważ nie ma w nich żadnych niebezpiecznych dla zdrowia substancji toksycznych (jeśli uwalniają się obecne w stopie pierwiastki to w tak śladowych ilościach, że dla organizmu nie ma to znaczenia). A takie znajdują się chociażby w tanich naczyniach wykonanych z aluminium.

Dlaczego jeszcze w stalowych naczyniach gotujemy zdrowo? Bo możemy ograniczyć używanie tłuszczu. Na patelni czy w garnku przygotujemy każdą potrawę bez dodawania do niej dodatkowego oleju czy masła.

Do jeszcze zdrowszego gotowania możemy wykorzystać szybkowary. W zamkniętym naczyniu wytwarza się bardzo wysokie ciśnienie, co przyspiesza proces przyrządzania potraw. Esencjonalny rosół w 30 minut? Kalafior gotowy w 5 min, a sypki ryż w 3 min.? Dzięki szybkowarowi http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar ugotujemy wartościowy obiad w zaledwie kilka minut. Jeśli wybierzemy model z dodatkowym wewnętrznym wkładem, będziemy mogli gotować jednocześnie różne produkty na dwóch poziomach. Rozważając zakup szybkowaru, zdecydujmy się na produkt wykonany z wysokiej jakości materiałów. Taki garnek to zakup na lata, dlatego warto zaufać znanym producentom i wybrać niezawodny model (z gwarancją przynajmniej na 25 lat na naczynie).

Równomierne rozprowadzanie ciepła i gotowanie w wysokich temperaturach

Stal nierdzewna znana jest ze swojej odporności na wysokie temperatury. Dlatego na patelniach wykonanych z tego materiału możemy przyrządzać pyszne dania smażone w małej ilości tłuszczu (ale wymagające wysokiej temperatury przygotowania). Jednak nie wszystkie garnki i patelnie ze stali wykazują odporność na bardzo wysoką temperaturę. Ale o tym poinformuje nas producent.

Naczyń ze stali nierdzewnej z nieprzywierającą powłoką używamy na niskiej oraz średniej temperaturze. Dno nowoczesnych naczyń jest tak zaprojektowane, żeby równomiernie rozprowadzało ciepło i utrzymywało taką samą temperaturę w każdym miejscu patelni. Kiedy rozpoczynamy smażenie czy duszenie, zacznijmy od delikatnego podgrzania naczynia. Patelnie rozgrzewamy na niskiej i średniej temperaturze. Mięso czy rybę wkładamy dopiero na bardzo ciepłą patelnię. Jak sprawdzić, czy powierzchnia osiągnęła odpowiednią temperaturę? Na powłokę wylewamy kilka kropel wody. Jeśli krople delikatnie „tańczą” po powierzchni, a potem łączą się w jedną dużą kroplę, oznacza to, że patelnia jest dobrze rozgrzana. Do smażenia mięsa nie używamy dodatkowego oleju. Po wrzuceniu na patelnię kurczaka czy kawałka wieprzowiny mięso przyklei się do powłoki, ale chwilę później z łatwością je odkleimy.

Zestaw naczyń ze stali nierdzewnej świetnie prezentuje się w kuchni

Jeśli zadbaliśmy o estetyczny wygląd naszej kuchni, nie może w niej zabraknąć również elegancko wyglądających naczyń ze stali nierdzewnej. Materiał nie odbarwia się, nie ciemnieje i przez wiele lat naczynia wyglądają jak nowe. O ile choć trochę o nie dbamy, używając np. do mycia miękkich gąbek i szczotek. Zestawy naczyń ze stali mogą stać się elementem kuchennego wystroju. Wystarczy, że wybierzemy linię produktów uzupełnionych drewnianymi rączkami czy szklanymi pokrywami. Elegancko prezentujące się zestawy garnków ma w swojej ofercie np. marka Philipiak.

Stal nierdzewną można powtórnie przetworzyć

Kupując naczynia ze stali, dbamy o nasze środowisko. Garnki i patelnie będziemy używać przez co najmniej ćwierć wieku. Stal można powtórnie przetworzyć, dzięki czemu zużyte naczynia zostaną ponownie wykorzystane.

Choć naczynia ze stali nierdzewnej (szczególnie te od dobrych producentów) nie należą do najtańszych, będą niezawodne przez kilkanaście kolejnych lat. Garnki i patelnie nie będą rdzewieć ani wydzielać szkodliwych substancji nawet po długim użytkowaniu. Będziemy mieli więc pewność, że gotujemy zdrowo, a nasz organizm nie będzie zatruwany toksycznymi związkami.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)