05.05.2014

Kuchenka w kuchni – obowiązkowo, tylko jaka?

Kuchenka w kuchni – obowiązkowo, tylko jaka?

Cały czas dużą popularnością cieszą się kuchenki gazowe. Są stosunkowo tanie, łatwe w obsłudze, każdy od dziecka taką kuchenkę w domu miał, więc czemu zmieniać na coś innego.  Szukając oszczędnego użytkowania i większego bezpieczeństwa w sklepach z AGD od razu natkniemy się na kuchenki z płytami indukcyjnymi lub pojedyncze płyty indukcyjne.

O co chodzi z indukcją ?

Kuchenka indukcyjna podgrzewa naczynie w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego, które działa bezpośrednio na dno garnka, w którym przygotowujemy potrawę. W wyniku tego procesu, to naczynie oddaje Ciepło potrawie.

Zalety płyty indukcyjnej:

  • Bezpieczeństwo – płyta nie nagrzewa się, więc po zdjęciu garnka jest chłodna. Ogranicza to możliwość poparzenia.
  • Nieopatrznie zostawione na płycie przedmioty: np. drewniana łyżka, czy ścierka, nie spowodują włączenia kuchenki.
  • Ekonomiczne gotowanie – niektóre badania podają, że kuchenka indukcyjna może ograniczyć koszty gotowania nawet o 50% w stosunku do zwykłej płyty gazowej.
  • Bardzo łatwe utrzymanie czystości – płaska powierzchnia umożliwia łatwe i szybkie czyszczenie. Często wystarczy zwykły płyn do szyb, lub płyn do mycia naczyń i delikatna gąbka. Ponieważ płyta nie nagrzewa się, zabrudzenia powstałe podczas gotowanie nie przypalają się w kontakcie z płytą.
  • Niebanalne wzornictwo i szeroka gama kolorystyczna

Wady płyty indukcyjnej

  • Wysoka cena (2000-5000zł)
  • Konieczność zakupu specjalnych garnków wykonanych ze stali ferromagnetycznej, koszt ok 600zł

Płyty indukcyjne to inny wymiar gotowania. To oszczędność czasu i pieniędzy. Musimy co prawda liczyć się z dużym wkładem finansowym przy zakupie sprzętu, ale warto.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)