10.09.2019
Artykuł sponsorowany

Jak stworzyć domową kawiarnię? Domowa kawiarenka

Jak stworzyć domową kawiarnię? Domowa kawiarenka

Kawa - kojarzona od najmłodszych lat, kiedy rodzice zaparzali ją do śniadania lub podawali gościom na przyjęciach. Jej aromat roznosił się po całym domu, a kolor czarny jak smoła wprawiał w osłupienie. Nierzadko pierwszy jej łyk powodował grymas na twarzy, a gorzkawy smak sprawiał, że przygodę z nią zaczynaliśmy od wersji łagodniejszej, czyli zbożowej. Dziś życie bez tego magicznego napoju wydaje się wielu osobom wręcz niemożliwe. Kawiarnie serwują różne wariacje, w których główną rolę gra „mała czarna”. Teraz i ty możesz zostać baristą i serwować ulubione pozycje w swoich czterech kątach. Dowiedź się, jaki ekspres do kawy wybrać oraz poznaj przepisy, które jeszcze mocniej uzależniają od kofeiny.

Delektuj się kawą w swoim fotelu

Spotkania przy kawie zawsze mogłyby trwać dłużej. Nieważne jak duża filiżanka zostanie zamówiona, to zawsze brakuje czasu na dokończenie rozmowy. Dlatego wadą kawiarenek jest ograniczony czas otwarcia. Nie dość, że trzeba szybko zbierać się do wyjścia, to jeszcze ostatni łyk jest pity w pośpiechu.

A gdyby tak odtworzyć ten niepowtarzalny smak w domu i zaprosić znajomych? Ten „lokal” zamykany jest o wybranej przez ciebie godzinie. Wielkość kubka również zostaje dopasowana do zapotrzebowania. Jeśli „małej czarnej” zabraknie, zawsze można przygotować kolejną porcję. Warto też dodać, że rachunek za tę przyjemność jest zdecydowanie niższy niż w kafeterii.

Raz zakupiony sprzęt do parzenia kawy, worek pełny aromatycznych ziaren oraz dodatki z pewnością będą pieścić podniebienie przez długi czas. Zatem w czym parzyć kawę i jaki rodzaj urządzenia wybrać?

Rodzaje ekspresów do kawy: Rodzaje ekspresów do kawy – który wybrać, ile kosztują?

Dobry sprzęt = dobra kawa

Należy zacząć od tego, że czajnik i wrzątek to coś, co zabija cały smak czarnego naparu i nadaje mu gorzki, nieprzyjemny posmak. Tak popularne w Polsce przygotowanie kawy jest błędne i zapewne nieraz sprawiło, że podana przez znajomych filiżanka z napojem była niesmaczna. Jeżeli w kuchni pojawią się odpowiednie sprzęty do parzenia, to woda, która zostanie do nich wlana, powinna osiągać temperaturę 88-94 st. C i przelewać się przez zmielone ziarna pod ciśnieniem. Wtedy napój jest najlepszy.

Jeżeli już o urządzeniach mowa, to warto wiedzieć, jakie możliwości daje rynek. Kawę można zaparzyć po turecku w tygielku, w aeropressie, ekspresie ciśnieniowym bądź przelewowym, kawiarce lub spróbować bardziej alternatywnych metod, jakimi są Dipper i Chemex.

Dopasuj idealny sprzęt w zależności od poziomu wiedzy oraz ilości czasu, którą chcesz poświęcić na przygotowanie „małej czarnej”. Pobudzający napar szybko przygotujesz w aeropressie, obu ekspresach czy czajniczku moka (inna nazwa kawiarki). Więcej doświadczenia i cierpliwości wymagają tygielek, Dipper i Chemex.

Dla tych, którzy chcą z rana szybko postawić się stanąć na nogi, ale również delektować się niepowtarzalnym smakiem kawy, najlepszy będzie ekspres. Jego obsługa jest bardzo prosta. Dodatkowo można znaleźć modele, które mają wbudowany spieniacz do mleka. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za mocnym espresso i preferują łagodniejszy posmak połączony z mleczną pianką.

Kawa rozpuszczalna nie może się równać ze świeżo zmielonymi ziarnami. Choć wystarczy ją tylko zalać gorącą wodą, to aromat i walory smakowe pozostają w tyle za wersją sypaną. Wyczuwalna kwasowość i gorycz nie pozwalają w pełni rozkoszować się bogactwem różnych nut smakowych i od razu dają odczuć, że ten rodzaj napoju jest zrobiony z ziaren modyfikowanych.

Kawowe menu

W kafejce można zamówić różne rodzaje kawy z dodatkami. Bardzo prosto je odtworzyć w domowym zaciszu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i wielkość wybranej filiżanki. Oprócz takich tradycyjnych pozycji jak espresso, cappuccino czy cafe latte, dostępne są również wersje na słodko lub ostro.

Do przygotowanego napoju można dolewać różne syropy smakowe, np. waniliowe czy karmelowe, alkohol oraz likier. Słodkość podbije też czekolada, którą można dodać w postaci płynnej albo startych wiórków.

Gałki lodów są idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy przygotować coś na zimno. Jednak, jeżeli kawa ma być rozgrzewająca, to warto przyprawić ją cynamonem bądź kardamonem. Dobrym pomysłem jest także użycie bitej śmietany na sam wierzch jako dekoracja podanej filiżanki.

Należy także zaznaczyć, że smak kawy będzie się różnił w zależności od dodanego mleka. Alternatywą dla mleka krowiego są napoje ryżowe, migdałowe, owsiane lub sojowe. Trzeba pamiętać, że roślinne odpowiedniki nie pienią się tak mocno (lub wcale) w porównaniu do mleka pełnotłustego pochodzenia zwierzęcego. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą dolać śmietanki bądź mleka zagęszczonego, które nadadzą kawie pysznego, kremowego posmaku.

W domu przyrządzisz „małą czarną” jaka tylko ci się zamarzy. Potrzebujesz jedynie dobrego ekspresu, aromatycznych ziaren i dodatków. Te trzy rzeczy sprawią, że twoje cztery kąty zamienią się w przytulną kawiarnię i można będzie w nich serwować każdy rodzaj kawowego napoju - od tych tradycyjnych, po słodkie i wymyślne. I nie będzie cię ograniczać nic oprócz własnej wyobraźni i gustu zaproszonych gości.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)