12.06.2014

Przechowywanie w dużych kuchniach

Przechowywanie w dużych kuchniach

Pomieszczenie kuchenne z dużym metrażem pozwala na przechowywanie dużej ilości przedmiotów i przyrządów kuchennych oraz suchej żywności. Nie musimy wtedy urządzać spiżarki w garażu lub innym pomieszczeniu.

Dobrym rozwiązaniem jest wyznaczenie miejsca przechowywania w szafach gospodarczych w wysokiej zabudowie. Wysoka zabudowa pozwala na zastosowanie wyposażenia do przechowywania, np.: wysuwanych karg, szuflad z wysokim udźwigiem lub zwykłych pakownych półek.

Przechowywanie w dużej kuchni

Szuflady, karga, półki oraz inne elementy ułatwiające przechowywanie rzeczy w dużej kuchni. Na zdjęciu kargo narożne firmy Nomet
Zdj.:Nomet
  • Karga – wysuwane systemy, najczęściej w chromowanym wykończeniu (w zależności od producenta mogą być białe, lub z elementami szklanymi) kilku lub kilkunasto poziomowe. Karga mają stopniowaną szerokość co 10 cm i pasują do szafek o pełnym wymiarach np.: 60cm, 40cm. To wygodne rozwiązanie, które pozwala na przejrzenie całej zawartości szafki przy jednym wysuwie systemu. Karga w zależności od producenta to koszt od 1000 do nawet kilku tysięcy złotych. Czym droższe tym piękniej się prezentują i delikatniej działa system wysuwu.
  • Szuflady wewnętrzne w wysokiej zabudowie – bardzo dobrze rozwiązanie dla osób ceniących porządek i dobrą segregację. Szuflady możemy zaprojektować o różnych wysokościach, niższe na przyprawy i małe suche produkty, a wysokie np.: na makarony, płatki. Należy pamiętać, że przy szufladach na mąkę i cukier oraz inne ciężkie produkty musimy zastosować szuflady z prowadnicami o wyższy udźwigu, najlepiej: 50kg. Koszt szuflady w zależności od konstrukcji, to 150-500 zł
  • Półki – zwykłe półki w słupku, to najbardziej pakowne rozwiązanie. Co prawda, przy głębokości słupka 60cm, produkty ułożone na samym końcu mogą być trudno dostępne, ale cena zwykłych półek jest bardzo zachęcająca.
Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)