24.03.2021

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea) - uprawa i wymagania

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea) - uprawa i wymagania

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea) to niezwykle popularny krzew owocowy. Jej owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w witaminy. W Polsce uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Okazuje się jednak, że jest to roślina o dość wysokich wymaganiach. Jakie warunki trzeba zapewnić, aby krzew ten obficie owocował?

Jagoda kamczacka: popularne odmiany

Jagoda kamczacka bywa nazywana także suchodrzewem jadalnym.

Roślina ta potrafi osiągać wysokość nawet do 2 metrów. Jej owoce przypominają pospolite jagody, jakie spotyka się w lesie, jednak są one zdecydowanie bardziej wydłużone.

Słodko- kwaśne owoce są bardzo zdrowe i smaczne, jednak bywają nielubiane przez dzieci, gdyż mają lekko kwaśny posmak. Obecnie w ogrodach uprawia się wiele odmian jagody kamczackiej.

Do najpopularniejszych należy polska odmiana Atut. Przeważnie uprawiana jest w celach przemysłowych, gdyż z jednego krzaka można zebrać nawet 4 kilogramy owoców. Ogromną popularnością cieszy się także odmiana rosyjska o nazwie Sinigłaska. Roślina ta owocuje dość wcześnie, ponieważ już na początku czerwca. Gatunek ten charakteryzuje się silnymi pędami i wzniesionym pokrojem. Wspomnieć należy także o jagodzie kamczackiej czarnej, którą cechuje wysoka odporność na opadanie dojrzałych owoców. Każda jagoda kamczacka charakteryzuje się bowiem tym, że dojrzałe owoce samoczynnie opadają, dlatego ogrodnicy muszą spieszyć się z ich zbiorem.

Uprawa i stanowisko

Jagoda kamczacka jest rośliną, która jest niezwykle odporna na suszę i mróz, dlatego też nie wymaga okrywania na zimę. Kwiaty tego krzewu potrafią przetrwać okres, gdy temperatura spada do nawet minus 6 stopni Celsjusza.

Istotnie ważny jest dobór odpowiedniego stanowiska. Jagoda kamczacka preferuje stanowiska słoneczne, ewentualnie lekko zacienione. Roślina ta nie ma wygórowanych wymagań jeśli chodzi o glebę. Poradzi sobie na każdym stanowisku, jednak zdecydowanie najlepiej będzie rosła na glebach żyznych, które są umiarkowanie wilgotne. Podłoże powinno być lekko kwaśne. Optymalnym terminem sadzenia jagody kamczackiej jest jesień lub wiosna. Warto pamiętać o tym, że przed wsadzeniem rośliny dobrze byłoby użyźnić glebę, wykorzystując w tym celu obornik lub kompost.

Jagoda dość szybko rośnie i rozkrzewia się na boki, dlatego zaleca się sadzić ją w odstępach około 1,5 metrowych. Bardzo ważne jest także ściółkowanie roślin. Po posadzeniu dobrze jest rozsypać wokół podstawy krzewu warstwę trocin lub drobnej kory.

Przycinanie i podlewanie rośliny

Do podstawowych czynności pielęgnacyjnych roślin zaliczyć trzeba przede wszystkim jej przycinanie. Jest to zabieg, który pozytywnie wpływa na intensywny wzrost roślin, co z kolei objawia się większą ilością owoców. Pierwsze cięcie krzewu powinno mieć miejsce dopiero w czwartym roku po posadzeniu jagody. Podczas tego procesu trzeba usunąć wszystkie stare i połamane pędy. W 6 roku zaleca się wykonać tak zwane cięcie odmładzające. Wtedy cięcie powinno być zdecydowanie bardziej intensywne. Sam krzew potrafi dożyć nawet do 40 lat, dlatego takie cięcie powinno wykonywać się co około 5 lat.

Jeśli chodzi o podlewanie, to warto pamiętać o tym, że roślina ta dobrze znosi suszę. Jednak jeśli okres wiosenny jest wyjątkowo ubogi w opady, należy pamiętać o podlewaniu. Oprócz tego istotne jest także nawożenie rośliny. Idealny do tego jest wieloskładnikowy nawóz mineralny, który przeznaczony jest głównie do borówek. Można go jednak bez obaw wykorzystać do nawożenia jagody. Najlepszym terminem do wykonania tego zabiegu jest okres od posadzenia rośliny do końca czerwca. 

Zdrowe owoce jagody kamczackiej

Zbiór owoców jagody kamczackiej przeważnie przypada na początek czerwca. Roślina ta rozpoczyna kwitnienie już w kwietniu. Warto wspomnieć tutaj o niezwykłych właściwościach tych owoców. Są one niezwykle zdrowe, gdyż zawierają ogromną ilość witaminy C. Owoce te wzmacniają naczynia krwionośne oraz wykazują silne działanie antyseptyczne. Regularne spożywanie tych owoców pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn i metali ciężkich. Bardzo często dodaje się je do najróżniejszych ciast, ciasteczek czy do sałatek owoców. Ze względu na kwaśny posmak nie jest uwielbiana przez najmłodszych, jednak stanowi świetny dodatek do jogurtów czy słodkich przekąsek.

Uprawa jagody kamczackiej opiera się głównie na wyborze odpowiedniego stanowiska. Ta wytrzymała roślina jest naprawdę odporna na niskie temperatury i susze, co sprawia, ze dobrze czuje się w tym klimacie. Podczas zakupu sadzonek jagody, najlepiej wybierać najładniejsze okazy, które odwdzięczą się smacznymi owocami już w drugim roku po posadzeniu. 

Podsumowanie
  1. Jagoda kamczacka: krzew owocowy o smacznych i bogatych w witaminę C owocach
  2. Roślina odporna na suszę oraz mróz
  3. Stanowisko: słoneczne lub lekko zacienione
  4. Gleba: lekko kwaśna, żyzna, umiarkowanie wilgotna
  5. Zaleca się sadzenie w odstępach 1,5 metrowych
  6. Roślinę należy przycinać
Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)