06.08.2019

Morwa czarna - uprawa i wymagania

Morwa czarna - uprawa i wymagania

Morwa czarna jest gatunkiem drzewa z rodzaju morwowatych. Osiąga wysokość pomiędzy 10 a 15 metrów, składając się z krótkiego pnia i okrągłej korony. W Azji Mniejszej występuje dziko, natomiast w Ameryce i Europie – w tym w Polsce - jest rośliną uprawną. Często bywa mylona z morwą białą o podobnych, czarnych owocostanach. Dawniej hodowana na masową skalę, po dość długim okresie praktycznie całkowitego zaniku, znów wraca do łask rodzimych ogrodników.

Owoce morwy czarnej przypominają kuliste lub owalne ciemnoczerwone jeżyny, o długości do 2,5cm. Dojrzewają zazwyczaj w sierpniu. Są bardzo soczyste i smaczne, doskonale nadając się do wyrobu dżemów, soków i innych zastosowań.

Są używane także w produkcji preparatów ziołowych, oraz leków. Posiadają liczne właściwości zdrowotne, zawierając wiele witamin, soli mineralnych i cennych składników odżywczych. Morwę czarną często można znaleźć w ogrodach, miejskich parkach i okolicach budynków użyteczności publicznej.

Odmiany morwy czarnej

W Polsce najczęściej spotykana jest tradycyjna odmiana morwy czarnej – morus nigra. Czasami w sprzedaży oferowane są także drzewka o nazwie morwa czarna pendula. Są one wyjątkowo ozdobne, szczepione na pniu, o niedużych rozmiarach. Ich charakterystyczną cechą są długie, zwisające gałązki, tworzące kaskadę liści -  upodabniają one morwę pendulę do roślin „płaczących”.

Uprawa morwy czarnej

Morwa czarna jest rośliną delikatniejszą niż jej biały gatunek. Ze względu na wyższą wrażliwość na mróz, lepiej czuje się w cieplejszych, południowych rejonach kraju. Nie wymaga intensywnego podlewania ani nawożenia, warto jedynie zadbać o zabezpieczenie jej na okres zimy.

Gleba

Morwa czarna preferuje gliniaste lub lekko piaszczyste podłoża o optymalnym stopniu przepuszczalności i obojętnym odczynie pH. Źle czuje się w ciężkiej i podmokłej glebie. W przypadku nieodpowiedniego podłoża, przed posadzeniem rośliny warto wzbogacić je piaskiem lub kompostem, co zwiększy jego przepuszczalność. W bardzo żyznej glebie gałązki rozwijają się do późnej jesieni, co może sprzyjać ich przemarzaniu.

Nasłonecznienie

Hodując morwę czarną, warto wybrać dla niej miejsce słoneczne i osłonięte od wiatru. Duża ilość promieni słonecznych sprzyja dojrzewaniu jej owoców.

Nawożenie morwy

Morwa czarna nie potrzebuje nawożenia ani podlewania. Jedynie w okresie po posadzeniu, oraz w wyjątkowo upalne i suche lata można zasilić ją niewielką ilością wody. Jeżeli chcemy zastosować jakikolwiek nawóz, najlepszym wyborem będzie dobrze przerobiony kompost lub obornik.

Cięcie

Morwa czarna uprawiana w naturalnej formie nie wymaga cięcia. Wskazane jest jedynie usuwanie przemarzniętych, uszkodzonych, bądź krzyżujących się młodych pędów. Istnieje możliwość dowolnego stylizowania drzewa – wtedy można je przycinać według potrzeb. Dobrze znosi skracanie nawet do 30cm, wykonywane wczesną wiosną i pod koniec lata. Warto mieć na uwadze, iż silnie i często przycinana morwa, może wydawać znacznie mniej owoców.

Wymagania

Sadząc morwę czarną należy zapewnić jej odpowiednią ilość miejsca – jest to roślina szybko i intensywnie rozrastająca się. Jeśli nie mamy zbyt wiele przestrzeni, lepiej wybrać morwę pendulę, która potrzebuje znacznie mniej miejsca.

Morwa czarna jest dość wrażliwa na mróz, więc w przypadku mocno ujemnych temperatur może przemarzać.

Wskazane jest okrywanie jej na czas zimy. Hodowana w osłoniętym miejscu będzie mniej narażona na niekorzystne czynniki atmosferyczne. Ze względu na duże przyrosty w początkowych latach, młode rośliny szybko regenerują się nawet po przemarznięciu. Im starsze jest drzewo, tym mniej wrażliwe i wymagające będzie.

Choroby

Morwa czarna jest rośliną odporną na różnego rodzaju choroby i szkodniki. Dzięki temu nie wykazuje potrzeby zabezpieczania jej specjalistycznymi środkami chemicznymi.

Rozmnażanie morwy czarnej

Możliwe jest rozmnażanie generatywne poprzez wysiew nasion wprost do gleby w okresie wiosennym, z zachowaniem zasad stratyfikacji. Istnieje także możliwość uzyskania młodych roślin z odrostów korzeniowych, bądź zdrewniałych pędów. Sadzonki morwy czarnej dostępne w sklepach ogrodniczych należy sadzić do gruntu wiosną lub jesienią.

Podsumowanie
  1. Owoce wykorzystywane do wyrobu m.in.: dżemów, soków
  2. Wrażliwa na mróz. Nie wymaga intensywnego podlewania czy też nawożenia.
  3. Gleba: preferowana gliniasta lub lekko piaszczysta
  4. Miejsca słoneczne osłonięte od wiatru
  5. Odporna na szkodniki, choroby
Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)