27.10.2014

Tip-on czy podfrezowanie w drzwiczkach ?

Tip-on czy podfrezowanie w drzwiczkach ?

Wygoda i wygląd to dwa podstawowe kryteria wyboru mebli i rozwiązań funkcjonalnych. Równie istotny jest sposób otwierania szafek kuchennych, ponieważ wpływa zarówno na charakter mebli, czas pracy w kuchni i wygodę. Ostatnio w ramach z rezygnacji ze standardowych uchwytów producenci mebli proponują uchwyty frezowane bezpośrednio w drzwiczkach lub systemy bez uchwytowe: tip-on.

Uchwyty frezowane

Uchwyty meblowe frezowane

Uchwyty meblowe - galeria zdjęć.

Zalety uchwytów frezowanych:

  • Taka sama wygoda użytkowania jak zwykłego uchwytu
  • Cały front utrzymany jest w jednakowej kolorystyce
  • Brak wystających elementów
  • Nieograniczone możliwości aranżacyjne

Wady uchwytów frezowanych:

  • Zbyt płytki frez może powodować wyślizgiwanie się frontu z ręki
  • Lakier w miejscu frezowania może wycierać się lub nawet pękać
  • W miejscu frezu mogą gromadzić się okruszki i kurz

System Tip-on

Zalety systemu tip-on:

  • Możliwość uzyskania jednolitej, monotonnej powierzchnie we wszystkich frontach kuchennych
  • Nieograniczone możliwości aranżacyjne
  • Szczególnie przydatne rozwiązanie w szafkach, w których nie ma możliwości zastosowania uchwytów

Wady uchwytów frezowanych:

  • Otwarcie frontu jest dwa razy dłuższe niż zwykłego frontu z uchwytem lub frontu z frezem. Należy najpierw odpiąć drzwiczki a następnie otworzyć
  • W zależności od producenta, odbojniki mogą być wadliwe
Ocena: 1 / 5,0 (1 głosy)