23.07.2017

Ceny blatów kuchennych. 5 materiałów na blaty: ich wady zalety i cena za metr

Ceny blatów kuchennych. 5 materiałów na blaty: ich wady zalety i cena za metr

Blaty kuchenne, są nieodłącznym elementem wyposażenia samej kuchni oraz mebli kuchennych. Jest to powierzchnia płaska, narażona na zanieczyszczenia, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Powierzchnia blatów w kuchni, zależy od jej wielkości. W małych kuchniach to 2- 4 metrów bieżących blatu, zaś w większych nawet do 10m. Wybór blatu warunkują trzy czynniki: trwałość, dostępna kolorystyka-dekor i oczywiście cena. Blaty, które możemy zastosować w kuchni mają przeróżne wielkości i grubości. To również wpływa na cenę i możliwości aranżacyjne. 

Poniżej sklasyfikowane, najpopularniejsze materiały na blaty kuchenne (ułożone wg średnich cen za materiał)

1. Blaty laminowane

Blaty laminowane, bardzo popularne i względnie trwałe. Przy normalnym użytkowaniu, można cieszyć się nimi nawet 10 lat. Należy pamiętać, aby używać deski do krojenia i nie narażać zbytnio łączenia blatów na kontakt z wodą. Blaty występują w arkuszach o szerokości od 60cm do 120cm, oraz długościach od 3 do 4,20m w zależności od producenta. Blaty występują w podstawowych grubościach 28 i 38 mm, ale przy zastosowaniu odpowiednich technik możemy je „pogrubiać”.

Cena blatu aminowanego za metr bieżący 60cm głębokości waha się od 60 do 120 zł/m (Podana cena jest średnią ceną samego materiału). Blaty o głębokości 120cm są odpowiednio droższe i ich cena mieści się w przedziale 140-280zł.

2. Blaty drewniane

Blat drewniany zaolejowany, dębowa klejonka

Okap wysuwany z blatu. Blat drewniany zaolejowany, dębowa klejonka.

Coraz częściej w aranżacjach i inspiracjach widać drewniane blaty. Mamy do wyboru wiele gatunków drewna na blaty kuchenne, wśród nich możemy znaleźć gatunki regionalne lub egzotyczne. Jeśli chcemy wybierać z drewna pochodzącego z Polski, to warto skupić się na takich gatunkach jak: dąb, buk i jesion, unikamy drewna stosunkowo miękkiego, np.: sosna. Drewno egzotyczne, takie jak mahon, teak, merbau, jest polecane na blaty kuchenne i łazienkowe, ze względu na twardość i większą odporność na wilgoć niż drewno pochodzące z naszej strefy klimatycznej.  

Cena blatów są przeróżne i zależą głównie od gatunku drewna. Ceny wahają się od 230 zł za arkusz trzy metrowego blatu bukowego, do nawet 1400 zł za blat z drewna tekowego. 

Blaty drewniane występują w dwóch wariantach:

  • mogą być w postaci klejonki
  • lub litego kawałka drewna

Bardziej polecane, ze względów wytrzymałościowych jest blat wykonany z odpowiednio dopasowanych kawałków drewna, połączonych ze sobą lamelami. Blaty przygotowane tą techniką są mniej podane na naprężenia, nie rozsychają się i nie maja tendencji do wyginania. Oferta blatów z litego drewna, skierowana jest głównie do właścicieli kuchni rustykalnych, lub ceniących sobie zupełnie naturalną strukturę drewna, sęki i pierwotne niedoskonałości, które czynią blat wyjątkowym i niepowtarzalnym.

Blaty drewniane świetnie sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w nowoczesnej jak i bardziej tradycyjnej. Z drewna można wykonać cały blat lub tylko część, np.: zamontować blat kamienny, a blaty drewniane zaplanować na barku, wyspie. Drewno przed położeniem go na szafki kuchenne, musi zostać zaolejowane lub polakierowane. W lakier, czy olej do drewna możemy zaopatrzyć się w każdym większym sklepie budowlanym.

Drewno tekowe

Drewno to od czasów prehistorycznych wykorzystywano do konstrukcji statków i ich wyposażenia. Używane jest także w meblarstwie. Drewno tekowe jest bardzo trwałe, zachowały się sprzęty z niego wykonane ponad 1000 lat temu. Źródło: Wikipedia
Zdj.:Philipp Zinger / Wikipedia

Zalety blatów z drewna:

Bez wątpienia największą zaletą blatów drewnianych jest ich naturalny wygląd i charakter. W przeciwieństwie do blatów kamiennych lub betonowych drewno przyjmuje temperaturę otoczenia, a więc jest ciepłe w dotyku. Dodatkowo, drewno jest lżejsze od kamienia, dzięki czemu, szafki kuchenne nie wymagają dodatkowego wzmocnienia. Jak wiadomo, drewno łatwiej uszkodzić, np. przy pomocy noża, czy przesuwając cięższy przedmiot, do renowacji nie trzeba demontować całego blatu, wystarczy zeszlifować uszkodzoną powierzchnię i ponownie zabezpieczyć blat warstwa oleju lub lakieru. Blat jest również łatwy w obróbce, ponieważ w całym przekroju jest to materiał jednakowy, nie musimy się martwić o oklejanie krawędzi czy specjalistyczne obrabianie otworów, jak w przypadku blatu laminowanego.

Minusy drewnianych blatów:

Jak każdy materiał, również drewno ma swoje wady. Przede wszystkim mała odporność na wysoką temperaturę. Blat należy zabezpieczyć w szczególności w okolicy piekarnika i zmywarki oraz pamiętać aby nie zestawiać bezpośrednio z kuchni gorącego garnka lub czajnika. Wilgoć i woda, szczególną uwagę należy zwracać na blat w okolicy zlewu, aby nie pozostawić mokrych plam przez dłuższy czasu. Podczas krojenia zaleca się używanie deski do krojenia. Ostrożnie obchodzimy się z sokiem z cytryny czy sokiem, np.: z buraka, ponieważ mogą pozostawiać trudne do usunięcia plany. Mówi się, że o blaty drewniane dba się od pierwszego dnia użytkowania aż do zmiany na inny materiał. Co myślicie na temat tego stwierdzenia? 

3. Blaty kamienne

Naturalny materiał, który ma zarówno przeciwników jak i zwolenników. Kamień jest twardy, ale jednocześnie kruchy. Wymaga wzmocnień, np.: przy otworach pod kuchnie i zlew. Nigdy nie przyjmie temperatury otoczenia, zawsze będzie zimny w dotyku. Jest bardzo trwałym materiałem, mówi się że kamień nigdy się nie niszczy. Kładąc kamień na szafki kuchenne, należy pamiętać, aby szafki miały odpowiednią konstrukcję, tak aby mogły przenieść ciężar blatu granitowego. 

W kuchni stosuje się głównie granit lub marmur. Należy pamiętać, że marmur jest zdecydowanie mniej odporny na warunki kuchenne niż granit. Marmur łatwiej wchłania tłuszcz i wodę, a powierzchnia nie jest odporna na działanie kwasów. 

Cena za metr bieżący blatu granitowego o głębokości 60cm waha się między 500 – 1500 zł

4. Konglomeraty

Niektórzy twierdzą, że konglomeraty to materiał naturalny, ponieważ w większości jego skład to naturalne zmielone skały, połączone żywicami. Blaty z konglomeratu, w przeciwieństwie do kamienia, przyjmują temperaturę otoczenia. Są również lżejsze od blatów granitowych. Mają również przewidywalny dekor, co ułatwia wybór. Cena blatów z konglomeratu: 400 – 1200 zł za metr bieżący

5. Blaty kompozytowe

Kompozyty nie wiele mówią przeciętnym użytkownikom, ten materiał bardziej znany jest jako Corian, Staron, Kerrock. Materiał jest mieszanką zmielonych minerałów, barwników i spoiwa, najczęściej żywicy. Występują w przeróżnej kolorystyce, co czyni je bardzo atrakcyjnym materiałem wśród projektantów i użytkowników. Ogromną zaletą blatów jest możliwość formowania dowolnych kształtów, oraz montaż blatu bez widocznych spoin.  Ceny blatów kompozytowych wahają się w przedziale od 1000zł do 2000zł.

W kuchni możemy wykonać blat, obłożony kafelkami, blat z blachy czy też blat wykonany z betonu Mamy nie ograniczone możliwości aranżacyjne, lecz każde niestandardowe rozwiązanie należy wyceniać indywidualnie. 

A Waszym zdaniem który z materiałów jest najlepszym rozwiązaniem na blat do kuchni? Zachęcam do komentowania i zostawienia swojej opinii. 

Podsumowanie
  1. Blaty laminowane o głębokości 60cm to koszt od 60 do 120zł/m. Cena takiego blatu o głębokości 120cm to już odpowiednio 140-280zł.
  2. Cena blatów drewnianych zaczyna się od około 230zł do nawet 1400zł za blat wykonany np. z drewna tekowego.
  3. Granitowe blaty to koszt od 500 do 1500zł, dla blatu o głębokości 60cm.
  4. Blaty konglomeratowe kosztują od 400zł do 1200zł za metr bieżący.
  5. Blat wykonany z kompozytu to cena od 1000-2000zł. 
Dodaj komentarz