22.03.2014

Blaty kamienne w kuchni

Blaty kamienne w kuchni

Kamień naturalny to najlepszy materiał budulcowy. Cechuje się bardzo wysoką trwałością – dlatego znalazł szerokie zastosowanie w naszych kuchniach.

Właściwości blatów kamiennych:

  • wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, można zaryzykować stwierdzeniem, że jest to długowieczny materiał
  • Odporny na działanie temperatury – na blacie kamiennym możemy bez obaw postawić np.: garnek z gorącą zupą
  • Ogniotrwały
  • niepowtarzalne, ponieważ to naturalny materiał stworzony przez matkę naturę, nigdy nie trafi się dwa identyczne kawałki blatu
  • Kamień nie zawiera czynników chorobotwórczych i nie wydziela substancji szkodliwych dla zdrowia
  • Nie potrzebuje warstw ochronnych w postaci chemicznych impregnatów

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne i umywalki betonowe. Na zdjęciu umywalka betonowa firmy Florisa
Zdj.:Florisa

Kamień to szlachetny materiał, który bardzo chętnie wykorzystują projektanci wnętrz. Jako blat kuchenny świetnie się sprawdza. Najczęściej wybieranym rodzajem kamienia do naszych kuchni jest granit. Ze względu na ciężar, należy wcześniej przewidzieć inną niż pod blat laminowany konstrukcję szafek kuchennych. Granit występuje w odcieniach szarości, czerni, czerwieni i zieleni. Różne sposoby obrabiania, powodują, że gama produktów z granitu jest nie ograniczona.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)